2018. május 18., péntek 08:00

Oscar Wilde síremlékét száz évvel halála után majdnem rommá csókolták hódolói. Pedig apja csak egy dublini szemorvos volt.

2018. május 17., csütörtök 22:53

Oscar Wilde síremlékét száz évvel halála után majdnem rommá csókolták hódolói. Pedig apja csak egy dublini szemorvos volt. Persze, nemesi rangú szemorvos, ráadásul nem is fukar, így fia taníttatására sem sajnálta a pénzt. 

2018. május 11., péntek 00:01

Ötvenéves a prágai tavasz is, nemcsak a Vasárnap! A reformtörekvések félszázados évfordulója kapcsán Dobos László özvegyével, Éva nénivel, a pozsonyi Duna Utcai Alapiskola egykori tanárával beszélgettünk, főleg arról, mit jelentett 1968 a csehszlovákiai magyaroknak.

 
2018. április 26., csütörtök 21:40

Segített a galíciai fronton, segített Győrben, majd a pápua emberevők között, végül japán katonák végezték ki. Molnár Mária megmutatta, mire képes a hit. Pedig nem akart ő egzotikus helyre utazni, mert tudta, hogy Magyarországon is van épp elég rászoruló, akinek segíthet. Mégis érezte, hogy Isten máshova küldi, ő pedig nem kerülheti el a feladatot, és nem is akarta.

2018. április 19., csütörtök 22:30

Ott vagytok a konyhán? – kérdezgettük egymástól egy időben. Bár ha belegondolok, nem is tudom, hogyan kérdezhettük ezt egymástól, akkoriban ugyanis még nem viseltünk mobiltelefont, meg semmilyen kommunikációs eszközt. Vagyis hát viseltünk: a szánkat.

2018. április 12., csütörtök 23:03

A két háború közti időszak talán legnagyobb magyar női szupersztárja. Fedák Sári színésznőként is politikai tényező volt, két rendszer is börtönbe záratta. Ma celebként írnának róla a bulvárlapok. Egy átlagos mai celebnél azonban többet tett azért, hogy nemzedékekkel később is emlegessék a nevét.

2018. április 12., csütörtök 22:57

Tüntetni nem jár, és egyelőre új szövegekkel sem készül. A hetvenéves Grendel Lajost szembenézésről, iróniáról, valamint az irodalom és a politika viszonyáról kérdeztük. Kiderült, mit köszönhet 2010-es agyvérzésének, és melyik könyvet tartja az utóbbi évek legfontosabb magyar kiadványának.

 

2018. április 6., péntek 10:05

Egy morvaországi falucska szülöttéből lett a dualizmus Budapestjének egyik legismertebb és legmegbecsültebb figurája. Hopp Ferenc ötször utazta körbe a földet.

 

2018. április 6., péntek 00:02

Egy morvaországi falucska szülöttéből lett a dualizmus Budapestjének egyik legismertebb és legmegbecsültebb figurája. Hopp Ferenc ötször utazta körbe a földet. Tette ezt már több mint öt évtizeddel a vállán, elismert, befutott és gazdag fővárosi optikusként.

2018. március 29., csütörtök 22:40

Kevés az olyan művész, aki a semmit többre tartja a valaminél. Andy Warhol egy ilyen művész volt, bár ha élne, és ezt meghallaná, nyilván azt mondaná, hülyeség. Viszont tény, hogy Warhol többre tartotta az üres teret annál a térnél, melybe mindenfélét belehordanak.

Oldalak