2017. október 5., csütörtök 10:48
Budapest |

Száz éve, 1917. október 5-én született Debrecenben Szabó Magda Kossuth-díjas író, műfordító, költő, a magyar irodalom kiemelkedő képviselője, az egyik legtöbbet fordított magyar szerző.

2017. július 14., péntek 17:57

Még mielőtt a tárgyra térnénk… hallott már a kedves olvasó a „cseh pimaszról”? Nem? Szerintem igen. Az ugyanis más néven tarkedli, vagy ha úgy tetszik: cseh fánk, ami pedig lekvárral töltött minipalacsinta. Na, ugye!

2017. július 14., péntek 08:05

Szabó Magda: Egy meszely az fél icce 

2016. április 11., hétfő 07:37

Két év alatt mintegy húsz kötetben jelennek meg újra Szabó Magda művei: a sorozattal ünnepli jövőre az írónő születésének századik évfordulóját a Jaffa Kiadó.

2014. május 8., csütörtök 16:47

Szabó Magda kapta a közönségszavazatok alapján a Lélekpillangó életműdíjat; az elismeréssel idén járó mintegy 200 ezer forintból a debreceni emlékszoba múzeummá fejlesztését, a Szabó Magda-alapítvány munkáját segítenék a 2007-ben elhunyt írónő szellemi örökségének kezelői.

2013. szeptember 20., péntek 12:00

A görög mitológiában a Danaidák férjgyilkos asszonyok voltak, akiknek az alvilágban büntetésből egy feneketlen hordóba kellett vizet hordaniuk. Szabó Magda Danaidája nem volt férjgyilkos, sőt: őszinte szeretettel engedte át férjét az új feleségnek abban bízva, boldogabbak lesznek, mint ők voltak. De az alvilági asszonyokhoz hasonlóan az ő munkája is szinte végtelen, és a kívülálló szemével nézve időnként haszontalan is.

2013. szeptember 13., péntek 12:00

Szabó Magda első elbeszéléskötete, egy ültében elolvashatja az ember. Ám eközben meglepetés éri, mert szinte valamennyi írás a halálról szól. Arról, hogy mindenki, aki él, meghal egyszer. Van, akire sokan emlékeznek majd, és szeretettel (A hírnök), másra haraggal, igyekezvén még az emlékét is kitörölni a tudatból (Kakasszó). Az elbeszélések drámaiak, tömörek, feszesek, nincs bennük fölöslegesen talán egy szó sem, és szinte valamennyi akár egy regény témája is lehetne.

2013. szeptember 6., péntek 12:00

Ez a könyv egy hathetes görögországi utazás naplója. Az úttal az írónő régi vágya valósul meg, hisz a gyermekkorában apja által megismert helyszínekre jut el, s megérinti őt a hely szelleme. Sőt, itt-ott maguk az istenek is: „nekem az antik Hellászról van képem, eleinte azt hiszem, talán nem találok nyomára annak, amit annyira szerettem, de megvan minden, csak keresni kell, Hellász hallgatag és makacs, megkívánja, hogy megfejtsék titkát.

2013. augusztus 30., péntek 12:00

Ez egy egészen különleges könyve Szabó Magdának. Ahogy a bevezetőben leszögezi, nem útirajz, hanem „személyes jellegű feljegyzések” a vizek mentén tett utazásairól. Ezeken két társ kíséri el: élő mivoltában a férje és emlékeiben az apja, aki élete során soha sehová nem jutott el külföldre, csupán gondolatban, a földgömbön járta be a világot. Ám lányába beleoltotta a vágyakozást a hegyek és a vizek után (talán mert lakóhelyük, Debrecen környékén csak az Alföld volt).

2013. augusztus 23., péntek 12:23

Szabó Magda kitűnő írótehetsége könyvei olvasása során kiderül, de állatbarát voltát ebből a kis kötetből tudhatjuk meg igazán. Évuka, a csíkos kiscica szomszédba írt levelei megmutatják, milyen élete van egy macskának íróéknál (Szabó Magda és Szobotka Tibor lakásában). Ez az élet ugyanis nem mindig fenékig tejfel, hiszen „ha néha bemegyek a szekrénybe, hogy ellenőrizzem, nincs-e moly vagy valami, és átcsoportosítom az ingeket, ágyneműt, törölközőket, szorgalmam jutalma nulla, kidobnak a szekrényből, és csúnya szavakkal illetnek”.

Oldalak