2017. december 14., csütörtök 23:14

Szent István parki lakásának fényes szobájából Makay Margitnak gyönyörű kilátása volt a Dunára. Kilencvennyolc évesen ez volt mindennapi elfoglaltsága. Beült a foteljába, és órákon át a lassan hömpölygő folyót csodálta. Egyetlen vágya volt már csak akkoriban: megélni a századik születésnapját. Majdnem sikerült neki. Huszonegy hónap hiányzott hozzá.

 

2017. december 8., péntek 02:25

Van egy író. Szeretem. Ezzel a címmel rendezett Esterházy-fesztivált a Szépírók Társasága novemberben Budapesten, a Kazinczy utcai Tesla Klubban. Ebből az alkalomból emlékezett alkotótársára, Halleluja című oratóriumának szövegírójára, E. P.-re a másik E. P., a Kossuth-díjas Eötvös Péter,

2017. december 2., szombat 00:41

Sötét kapu alatt visz az út Mahdia ősrégi erődítményébe. Keskeny, boltíves, csaknem ötven méter hosszú, egykor hét csapórács, hét erős vasrostély védte a bent lakókat a tenger felől érkező támadóktól.

2017. december 2., szombat 00:36

Könnyű volt megismerkedniük. Szomszédok voltak Londonban. Trudie Styler huszonhat éves volt akkor, Gordon Matthew Thomas Sumner huszonkilenc. Zenész és színésznő. Új hullámos zenekarban énekel a férfi, televíziós sorozatokban játszik a nő. Szerelem sokadik látásra.

2017. december 1., péntek 08:05

Sting asszonya

2017. november 23., csütörtök 22:30

Két neve és három élete van. Radnóti Zsuzsaként a kortárs magyar dráma emblematikus darabjait segítette-segíti színpadra. Dramaturgként, több mint harminc évig, főállásban dolgozott a Vígszínházban, de még a múlt évadban is két jelentős előadás létrehozásában volt része Marton László rendezővel közösen.

2017. november 16., csütörtök 23:15

Idol volt, a hetvenes évek magyar filmjeinek, főleg Szabó István alkotásainak elmaradhatatlan hőse. Megnyerő külsejével, kellemes orgánumával, fényes intellektusával értelmiségi figurák tucatjait játszotta el. Jancsó Miklós is többször hívta. Mára klasszikus alkotások ikonikus alakja lett.

2017. november 9., csütörtök 21:06

Világsikert arató művéből, A fehér királyból angol film készült, legutóbbi regényéből, a Máglyából nemzetközi összefogással, a budapesti Vígszínház, a drezdai Stadtschauspiel és a Nagyszebeni Nemzeti Színház együttműködésével Armin Petras, a jeles német rendező irányításával kiváló színházi előadás született. Egyszerre három, német, román és magyar nyelvű előadás.

2017. november 2., csütörtök 22:43

Tíz évig magyarul játszott, budapesti színésznő volt. Szerződtetett tagja a Bárka Színháznak. Most szerepekre hívják különböző előadásokba Pozsonyban. Művészi ereje szlovák nyelven is átütő. Köreit, amióta hazajött, szabadon futja. Színészi sorsát Varga Anikó maga irányítja. De a filmrendezők így is megtalálják.

 

2017. október 27., péntek 00:51

Büszkén beszélt gömöri születéséről Darvas Iván. 1925 nyarán Bején, a Szent-Iványi család kastélyában szülte meg orosz édesanyja, de csak rövid ideig élt ebben a Tornaljához csatolt faluban a család. 1926-tól tizennégy éves koráig Prágában töltötte gyerekkorát, ahol édesapja újságíróként dolgozott.

Oldalak