Járványok kísértenek Európában

Téma a VASÁRNAPBAN. Bár a kanyaró Szlovákiában a megelőző intézkedéseknek köszönhetően nem terjedt tovább, nem tudni, mikor üti fel a fejét egy másik járvány, mondjuk, azért, mert az utóbbi években divattá vált a védőoltások elhanyagolása.

Shutterstock

Nyár elején komoly pánikot váltott ki Szlovákiában a kanyarójárvány – nem ok nélkül, hiszen hetente több százan betegedtek meg egy olyan kórban, amelyet már évtizedek óta leküzdöttnek tudtunk. Május elejétől augusztus végéig összesen 428 kanyarós beteget regisztráltak a Nagymihályi és a Szobránci járásban (túlnyomórészt romákról van szó). Mint kiderült, évek óta azért nem engedték beoltatni a gyermekeiket, mert azt hitték, hogy a nem romák, vagy ahogy ők mondják, „a fehérek” az oltással akarják megbetegíteni vagy terméketlenné tenni őket. A kanyaró cseppfertőzéssel terjed, úgyhogy ahol az alapvető higiéniai szabályokat nem tartják meg, hamar elhatalmasodik. De ez korántsem csak a romákra jellemző: ma a többségi lakosság mintegy húsz százaléka hanyagolja el például a védőoltásokat. Különböző összeesküvés-elméletek terjednek arról, hogy az oltóanyag autizmust, cukorbetegséget, viselkedési zavarokat okoz, oltásellenes mozgalmak alakulnak, és az eredmény az, hogy a társadalmak kollektív immunitása megszűnt.

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, mekkora árat fizetünk a felelőtlenségünkért. Mit jelent az, hogy elveszett a kollektív immunitás? Honnan indult az oltásellenesség? Hogy néz ki a 2018-as oltási naptár?