Magyar utazó a VASÁRNAPBAN: Berzenczey László

Berzenczey László a szabadságharc alatt Erdély kormánybiztosa volt, az emigráns Kossuthot elkísérte Amerikába, majd útja a Távol-Keletre, végül pedig a Lipótmezőre vezetett.

 

Bár gyakorlatilag körbeutazta a földet (sokak szerint az első magyar volt, akinek ez sikerült), egyik vállalkozását sem koronázta siker, részben ezért is végezte a budapesti elmegyógyintézetben. Eredményei azonban ennek ellenére jócskán vannak, nem is kicsik.

Kezdjük ott, hogy Berzenczey László családja Maros megyében élt, nagyapja egyike volt Kőrösi Csoma Sándor támogatóinak. A híres székely utazó sorsáéhoz Berzenczey pályája annyiban hasonló, hogy mindketten híresek lettek valamiért, viszont végső céljukat nem sikerült elérniük: a magyarok őshazáját nem találták meg.

 

Milyen gyerek volt? Hogyan indult a pályafutása? Miért hívták székely Kossuthnak? Hogyan került Kossuth közelébe? Miért szökött át Moldovába? Kik azok a csángugrok? Hogyan jutott el Törökországba? Milyen országokban járt még? Hogyan jutott haza? Miért került be az indiai lapokba?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Veres István írását.