Növényvédelem szeptemberben

Sedliak Ilona rovata

 

Raktározás: A szeptember az ősz első hónapja, fel kell készülni a betakarításra. A kamrát, spájzot, pincét ki kell takarítani az új termés beraktározása előtt. A ládákat, rekeszeket szintén érdemes megtisztítani. A rothadást okozó baktériumok ellen a leghatásosabb a napsütés. Mindent, amit ki tudunk vinni a szabadba, mossunk le, majd hagyjuk kint a napon megszáradni. A beépített polcokat, a falakat, a talajt nagyon hatásos ki-/lemeszelni, amit nem lehet, azt lepermetezni réztartalmú szerrel. A legjobb erre a célra a Kuprikol 50.

Burgonya: A burgonyát, amikor elszáradt a szára, fel lehet szedni, mivel ha megázik a talaj, elkezd csírázni. Felszedés után ajánlatos száraz, szellős, sötét helyen tárolni 2-3 napig, hogy az esetleges sérülések beszáradjanak. Ezután válogassuk át, a sérült, beteg gumókat dobjuk ki. Tárolás során a gumókat ne érje fény, mert megzöldülnek, és megnövekszik a káros szolanintartalmuk.

Alma: A túlérett alma a raktározás folyamán veszít a minőségéből, és hamarabb romlik. A tárolásra szánt alma íze a raktározás idején alakul ki; akkor szedjük le, amikor a magja már barna. 

Bab: A meleg időjárás kedvez a babzsizsik terjedésének. A százaz babot a kifejtés után tegyük egy-két napra fagyasztóba, hogy a zsizsiktojások, lárvák és kifejlett egyedek elpusztuljanak – ezután kicsi az esélye az újabb fertőződésnek.

Káposztafélék: Főleg a tárolásra termesztetteket kell védeni a hernyókártevők ellen (káposztalepke, káposztamoly, -bagolylepke hernyói), melyek befurakodnak a levelek közé, beszennyezik az egész fejet, s ez rothadni kezd. Amint észrevesszük a kikelő kis hernyókat, a lehető legrövidebb időn belül védekezzünk; ajánlott szerek a Bulldock 25 EC, a Spintor és a Steward.

Tök: Egyre jobban terjed a sütésre szánt tök termesztése. Szedéskor ügyeljünk arra, hogy a csutkáját ne törjük le, mivel itt kezd el a leghamarabb rothadni. Ha tovább szeretnénk tárolni, inkább vágjuk le a szárról; így akár egy hónapig, jó tárolási körülmények között még tovább is eltartható.

Kert: A termés betakarítása után a szabadon maradt területet ne hagyjuk begyomosodni, a kikelt gyomok nagyon hamar virágozni kezdenek, magot hoznak, és elgyomosítják a talajt. Az őszi ültetésű vörös- és fokhagyma alá kezdhetjük előkészíteni, felásni a talajt. A fák alól a lehullott férges, beteg, rothadt gyümölcsöt szedjük össze, a gyümölcsmúmiákat szedjük le, és ássuk el jó mélyre a talajba. Ezzel megelőzzük a betegségek terjedését.

Rózsa: A rózsabokrokat a lisztharmat, az esők beálltával pedig a barnafoltosság és a szürkepenész veszélyezteti. Ellenük a kiskereskedelmi csomagolásban kapható Folicur Al készítménnyel védekezhetünk.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!