Nadia Comăneci & Bart Conner

Az első csóknál nem is ismerték egymást

 

1976 márciusában történt, amikor az Oneştiből származó 14 éves román lány és az amerikai tornász a New York-i Madison Square Gardenben az Amerikai Kupa nemzetközi tornászversenyen találkozott. Mindketten az első helyet szerezték meg összetettben. Amikor az eredményhirdetéskor felálltak a dobogóra, az egyik fotós arra kérte Bartot, hogy adjon egy puszit a bájos kislánynak, így szeretné őket lefényképezni. Sem ő, sem a lány nem tiltakozott, de nem is tulajdonítottak jelentőséget a puszinak, nem is ismerték egymást. Nem sejtették, hogy évek múltán is emlékezni fognak rá. „Nem foglalkoztam a fiúkkal, a férjhezmenetellel meg pláne nem” – nyilatkozta 50. születésnapján az ötszörös olimpiai bajnok Nadia. Bart sem tudta elképzelni, hogy egyszer egy olyan nővel éljen, aki a világ másik végéről jött.

 

Nemzeti kincs

Nadia visszament Romániába, s eszébe sem jutott Bart, minden gondolatát és idejét a montreali olimpiára való felkészülés kötötte le. A híres kolozsvári mesteredző, Károlyi Béla és felesége, Márta irányításával készült. Nadia így emlékezik pályafutásának kezdeteire: „Az iskolában megjelent egy bajszos magyar hapsi, s megkérdezte, ki tud cigánykereket hányni. Hárman jelentkeztünk.” Károlyi Béla meghívta a lányokat az oneşti tornaterembe, amelyben épp beindították a tornaiskolát. Bár Károlyinak hamar kellemetlenségei támadtak a kegyetlen Ceauşescu-rezsimmel, Nadiának ebből semmit sem kellett érzékelnie. Naponta nyolc-kilenc órát edzett, s mindent parancsra teljesített.

Az 1976-os nyári olimpián, Montrealban berobbant a világ élvonalába, és új fejezetet nyitott a tornasportban – az olimpiák történetének első hibátlan gyakorlatát mutatta be, s ő volt az első olyan tornász, aki maximális, tízes osztályzatot kapott a játékokon, méghozzá hétszer. Pontszámát 1.00-nak mutatta az eredményjelző tábla, mert nem volt alkalmas ilyen magas érték kijelzésére. Comăneci három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, Bart Conner csak a 46. lett; ő ’84-ben Los Angelesben nyert két aranyat.

Hazatérve Romániába Comăneci nemzeti kincs lett, a legfiatalabb volt, aki megkapta a Szocialista Munka Hőse kitüntetést, és a diktátor fia, Nicu őt szemelte ki barátnőnek (Nadia tagadja, hogy más is lett volna közöttük). Sportbeli sikereit Ceauşescu politikai propagandára használta fel. Az 1980-as moszkvai olimpián is sikeres volt: egyéni összetettben második lett a szovjet Jelena Davidova mögött, gerendán és talajon aranyérmet nyert, s a román csapattal a második helyen végzett; közben vb-n és Eb-n is nyert. 1981-ben visszavonult a versenyzéstől.

 

Az esküvőt a tévé is közvetítette

Comăneci 1989 novemberében, a diktatúrát elsöprő forradalom előtt Magyarországra szökött, majd Bécsen át az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. 1990-ben ott találkozott újra Bart Connerrel, s a találkozásból szerelem lett. 1994-ben eljegyezték egymást, két évvel később Bukarestben tartott esküvőjük igazi nemzeti ügy lett: a ceremóniát élőben közvetítette a tévé, és az embereket hazaengedték a munkahelyükről, hogy láthassák. Nadia 44 évesen szülte meg fiát, Dylan Pault, három évtizeddel azután, hogy olimpiai bajnok lett. „Montrealban sporttörténelmet írtam – nyilatkozta –, de legnagyobb teljesítményem Dylan. Ráadásul még meg is fiatalított.”

Nadia Comăneci ma Oklahomában él, férjével tornaakadémiát nyitott. Ebből mára egész birodalom lett, futószalagon nevelik a bajnokokat, a 2016-os riói olimpián is sikert arattak a tanítványaik. 2003-ban könyvet jelentetett meg Levelek egy fiatal tornászhoz címen, Bukarestben pedig karitatív kórházat alapított az árva gyermekek megsegítésére.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!