Ötven éve jöttek be a tankok

Hogy volt a VASÁRNAPBAN: Zsigárdi Alajost igazi ezermesterként ismerték Nyárasdon, de leginkább a lovakhoz értett. 1968. augusztus 21-e reggelén is épp csikókat tört be a helyi földműves-szövetkezetnek, és ez okozta a végzetét.

Somogyi Tibor reprodukciós felvétele

A megbokrosodott lovak a bevonuló tankok elé rántották, így ő lett a „baráti országok segítségnyújtásának” első áldozata. 

A Nemzeti Emlékezet Hivatala szerint az 1968-as bevonulás Szlovákiában harminc halálos áldozatot követelt – a legfiatalabb egy tizenhárom éves récsényi (Rišňovce – Nyitrai járás) iskolás fiú, Milan Paulík, a legidősebb egy beregszegi (Šulekovo – Galgóci járás) 67 éves asszony volt. A fiút magyar katonai teherautó, az idős asszonyt orosz tank ütötte el, a vezetőt egyik esetben sem vonták felelősségre. A fiút elütő autó sofőrjét azzal az indokkal mentették fel, hogy a baleset fékhiba miatt történt, az asszony halálát okozó tankvezetőt pedig állítólag nem sikerült azonosítani.

Mennyit ért egy élet? Mi jutott a családnak? Hogyan alakult a család sorsa? Kik segítettek rajtuk? Milyen ember volt Zsigárdi Alajos? Hogyan emlékeznek rá a falusiak?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Vrabec Mária interjúját.