Növényvédelem augusztusban

Sedliak Ilona rovata

 

Az időjárás alakulása szerint folytatni kell a szőlő védelmét. A meleg, száraz időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez. A növény minden zöld részét megtámadja, így a fürt kocsányát is; a későbben érő csemegeszőlőt és a borszőlőt kell még védeni. Nagyon oda kell figyelni az egészségügyi várakozási időre. Ajánlatos bioszert alkalmazni, ilyen az AQ 10, melynek használata után nincs várakozási idő. Regisztrált szerek még: Cabrio Top (35 nap), Dynali (21), IQ-Crystal (42), Kumulus WG (5), Thiovit Jet (3), Topas 10 EC (28), Vivando (28), Zato 50 WG (35). A kéntartalmú vegyszereket csak 25 fok alatti hőmérsékleten szabad használni, és némelyik direkttermő fajta érzékeny rá. Fontos a hónaljhajtások eltávolítása, ezek még ilyenkor is megfertőződhetnek peronoszpórával, de főleg azért, hogy a lombozat szellős maradjon.

A korai zöldségfélék után ilyenkor időszerű a másodvetemények nevelése. A leggyakoribbak a káposztafélék családjába tartoznak, pl. a hónapos retek, sörretek, kínai káposzta, pekingi káposzta, de a téli savanyításra szánt fejes káposzta, az őszi kelkáposzta stb. is.

A magról vetett káposztafélék legveszélyesebb kártevője a káposztabolha. A legjobb védekezés ellene a fátyolfóliás takarás. Nagyon elterjedt kártevő a molytetű-liszteske is. Ellene a Neemazal T/S-et használhatjuk. A vegyszerezést 3-4 naponként többször meg kell ismételni, de így is csak csökkenteni tudjuk az egyedszámot. A permetlébe tegyünk Agrovital ragasztószert. Ez nemcsak a permetlé jobb tapadásához szükséges, hanem a kártevők mozgását is fékezi, ezért sok elpusztul tőle. Hasonló hatásuk van az olajtartalmú, biológiai védekezésre forgalmazott szereknek is. Hasznos továbbá a gyakori esőztető öntözés, a víz is sokat elmos belőlük. A káposztafej, kel és kelbimbó belülről növekedik, a belsejük nem szennyezett, tehát nyugodtan elfogyaszthatjuk őket, ha a külső leveleiktől megtisztítjuk.

Minden évben megjelenik a káposztalepke. Hernyói nagyon falánkak, ezért a megjelenésükkor a lehető leghamarabb kell védekezni. Regisztrált vegyszerek: Bulldock 25 EC, Desis Protech, Karate Zeon 5 CS, Spintor, Steward.

A szabadföldön nevelt paradicsomot nedves, párás, fülledt időben a paradicsomvész, száraz melegben az alternária veszélyezteti. Mindkét betegség ellen hatásos szerek: Cuproxat SC, Champion 50 WG, Kocide 2000 és Kuprikol 50.

A petrezselyem levelét gyakran megtámadja a lisztharmat. Tépjük le a beteg és elszáradt leveleket, így a növényzet szellős lesz, az újonnan növekedő levelek pedig egészségesek.

A gyümölcsfák, főleg a csonthéjasok nyári metszését ilyenkor ajánlott elvégezni. Nyári metszéskor a sebek gyorsan beszáradnak, és sem gomba-, sem baktériumos betegségekkel nem fertőződnek meg a fák. Ilyentájt kezdődik meg a jövő évi termőrügyek kialakulása. Ha a fölösleges ágakat eltávolítjuk, a megmaradtak jobban berakódnak termőrüggyel, és az ágak is jobban beérnek, erősebbek lesznek. A törött, sérült, beteg, moníliás ágakat s az ágakra száradt gyümölcsöket vágjuk le. Ezenkívül ajánlott eltávolítani a törzsből erőteljesen növő zsenge vízhajtásokat; a fák fiatalítása esetében is csak a szükségeseket hagyjuk meg.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!