5 ajándék, amit ne fogadjunk el

Aranygyűrűtől az extrém élményig

1. Aranygyűrűt. Megy a köpcös manusz előttünk Párizsban, az Eiffel-toronytól nem messze, leejt egy aranygyűrűnek látszó tárgyat, mi megtaláljuk, utánavisszük, majd amikor adnánk neki vissza, megköszöni, és azt mondja, tartsuk meg, neki már nem is kell. Szabadkozunk, de elfogadjuk, aztán búcsúzás után húsz másodperccel odajön, hogy hát igazából, ha már ilyen jó fej volt velünk, adjunk már neki pár eurót uzsonnára. Mi meg nézünk, hogy hát, jaj, hát pénz kell, apa, pénz? Akkor meg miért nem arról beszélünk? Mit húzzuk az időt?

 

2. Hordót. A boroshordó drága dolog, ráadásul könnyedén tönkremegy (ebben az esetben még drágább, mert újat kell venni). Akinek jó hordója van, vigyáz rá, és semmi kedve elcserélni vagy elajándékozni. Találkozhatunk mindenesetre olyan személyekkel, akik használt hordót kínálnak nekünk, melyről azt állítják, állapota jó, semmi baja, vagy csak egy kis ez-az-amaz, ami gyorsan helyrehozható egy kis emezzel-amazzal. Ilyen embertől ne fogadjunk el hordót, mert biztosan olyat akar adni, amitől meg akar szabadulni. Hordót csak olyan embertől fogadjunk el, akiről nem tudjuk elképzelni, hogy hazudhat nekünk. De inkább őt se vigyük kísértésbe.

 

3. Gyanúsan sok pénzt. Korábbi tanácsainkból kifolyólag (Ezt az 5 dolgot inkább ne gyűjtsük) helyeselve visszajelzett néhány kedves olvasó, hogy bizony a pénz szerintük sem arra való, hogy gyűjtsük, hanem hogy költsük. Nekik üzenjük, hogy boldogok, akik örömüket tudják lelni a pénz költésében, mert övék a mennyeknek országa. Ha pedig lapoznak egyet, elolvashatják, hogy küldözgeti valami hajó- vagy repülőgéptörött kazak nő a számlaszámát átverési céllal: utaljunk neki sok pénzt, ő meg majd visszaküld emennyi meg amannyi ezret vagy milliót. Figyelem: ne írjunk neki vissza, és ne is akarjunk hirtelen milliomosok lenni. Gyorsan meggazdagodni veszélyes, és beteggé tehet. Úgyhogy ha így járunk, viselkedjünk diszkréten és szerényen.

 

4. Bob Ross-festményt. Hóban szikrázó napsütötte hegycsúcsok fenyvesekkel vadregényes tája, víztükörrel szegélyezett ódon viskó, öregapám háza. Ki ne akarna egy ilyen festményt a lakásába? Aki igen, Bob Ross képei közül (ne) válogasson, mert mind egyforma. Biztosan azért szeretik olyan sokan (elajándékozni).

 

5. Extrém élményt. Rengeteg tippcsokorba futhatunk az interneten, melyek menőbbnél menőbb ajándéktippekkel igyekeznek levenni vállunkról a mindenkori ajándék kiválasztásának terhét. Ajándékozzunk extrém élményt – ez is rendszeresen köztük van. Extrém élmények szempontjából viszont manapság úgy állunk, hogy szinte minden utcasarkon leselkedik ránk egy. Én például akkor szoktam extrém hangulatba kerülni, amikor újra és újra szembesülök azzal, hogy a Jednotában nem lehet kilós kiszerelésű, tájnyelven szólva kannás joghurtot venni, sehol a republikában. Pedig megvenném, ha volna, akár ajándékba is, ráadásul örülnék, ha nem fogadná el az illető, mert megmaradna nekem. Bonyolult dolog a létezés.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!