Vendégünk a VASÁRNAPBAN Szőke Erika képzőművész

Otthon, család, nagyszülők, múlt – állandó témák és motívumok Szőke Erika képein. A nagykéri képzőművész gyakran dolgozik kovásszal, jelenleg kenyértésztából sütött multiobjektívekkel fotóz. Hogy az micsoda?

Martin Kápostáš felvétele

 

Ahogy ő mondja, bármivel lehet fényképezni, nem csak drága gépekkel. Itt az a lényeg, hogy te készíted a gépedet, és a tésztán keresztül készül a kép. Képzelj el egy fadobozt, mondjuk, cipősdoboz méretben, csak jóval laposabbat, az elején kivágsz például egy 20 x 30-as téglalapot, és annak helyébe teszed a perforált sült tésztalapot. Mögötte pedig a dobozban ott a fekete-fehér fényképpapír. Az egész el van elölről takarva, hogy ne érje fény. Fényképezéskor kitakarod, ezáltal fény szűrődik a doboz belsejébe, és egy adott idő alatt fényérzékeny anyagra kirajzolja a téma fordított állású képét, ebben az esetben multiplikálódott képet kapunk. Majd laborálni kell hagyományos módon a sötétkamrában. Erika most harminckét darab lapot süt, ezekből fog összeállni egy nagyobb kép.

 

Megeszi az objektívet? Tud olyan művészekről, akik hasonló techikákkal dolgoznak? Mikor kezdett a művészettel foglalkozni? Mikor kapott tudatosabb indíttatást az alkotáshoz? Iskolaválasztáskor terelte valaki ilyen irányba? Az egyetemen milyen hatások érték? Honnan jött a kovász ötlete? Jelenleg min dolgozik? Hogyan ismerte meg a férjét? Milyen tervei vannak?

Ezekre a kérdésekre is választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Veres István interjúját.