Gabonák és álgabonák

Kuszkusz, tönköly, quinoa, amarant, köles… – gabonák, gabonakészítmények és álgabonák, melyek fontos szerepet töltenek be a mindennapi táplálkozásban és az egészséges étrendben.

 

Teljes értékű gabonák

A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a keményítőben gazdag magbelsőt, a korpát (vagyis a héjat) s a fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csírát is. A finomítás során ezeket s így a tápanyagokat is jórészt eltávolítják a gabonából.

 

Köles

Magnézium, vas, cink és foszfor van benne, rendkívül magas a rosttartalma, gluténmentes, és a vércukorszintet is szabályozza. Fogyaszthatjuk köretként, salátákba, pudingokba és fasírtokba keverve, azonban főzés előtt alaposan öblítsük át.

 

Barna rizs

A fehér rizs finomított gabona, amely jórészt elveszítette a tápanyagait. A barna rizs ezzel szemben különböző antioxidánsokat, ásványi anyagokat (magnéziumot, foszfort) és B-vitamint tartalmaz. A vörös és a fekete rizs is teljes értékű gabona.

 

Bulgur

A bulgur a búza speciális, tört, előpárolt változata, amelynek magas a rost- és alacsony a zsírtartalma. A vegetáriánus és a vegán étrend része, de gluténérzékenyek nem fogyaszthatják. Nem okoz vércukor-ingadozást, kiváló B-, E-vitamin- és vasforrás.

 

Kuszkusz

Hántolt durumbúzából (kölesből, kukoricából stb.) készült tészta. Az apró gömböket a Közel-Keleten valamikor kézzel görgették, de ma már szinte csak géppel gyártott kuszkusszal találkozunk. Főzés nélkül, forró víz hozzáadásával készül a villámgyors köret vagy salátaalap, s desszertként is kiváló.

 

Quinoa

Az inkák aranyának is tartott apró magvakban rengeteg ásványi anyag és vitamin található, így pl. C-, E-, B-vitamin és béta-karotin, valamint minden olyan aminosav, melyre a szervezetnek szüksége van. Fogyaszthatjuk köretként vagy salátába keverve.

 

Amarant

Kalciumban, vasban és magnéziumban gazdag, s a fehérjetartalma is magas. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. A benne levő rost a székrekedés megelőzését szolgálja, a lisztérzékenyeknek is ajánlott. Főzve, enyhén fűszerezve köretként fogyasztható. Puffasztott változata is terjedőben.

 

Hajdina vagy pohánka

Kalcium-, kálium-, B-vitamin-, foszfor- és cinktartalma kiemelkedő. Elsősorban kásaként fogyasztjuk. Töltött, rakott zöldségek és húsok, fasírtok esetében a rizst helyettesítheti. Pörkölt magját megőrölve a franciák palacsintát, a japánok tésztát készítenek belőle. Szabályozza a cukor-, koleszterin- és vérzsírszintet.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!