Megöltek egy fiút

Téma a VASÁRNAPBAN. A Fülöp-szigetekről származó 36 éves Henry Acorda két barátnőjét védte az őket molesztáló 28 éves hústoronytól, amikor az először arcon vágta, majd amikor már a földön volt, fejbe rúgta. 

Fotó: Matej Kalina, Plus 7 Dní

Végül, hogy a diadal teljes legyen, és a cimboráinak is beszámolhasson róla, még rálépett az áldozatára, mint egy vadászzsákmányra, és lefényképezkedett vele. A május 26-i brutális támadásnak az utcán többen is szemtanúi voltak, de csak egy fiatal pár sietett Henry segítségére: a férfi lefogta a támadót, a lány hívta a mentőket, majd stabil testhelyzetbe fektették az áldozatot. A többiek úgy tettek, mintha nem láttak volna semmit, és nagy ívben kikerülték az incidens helyszínét, a támadó cimborái pedig nyugodtan tovább falatoztak, mintha csak a moziban néznének egy akciófilmet, majd amikor látták, hogy kezd komolyra fordulni a dolog, a fejükre húzott csuklyával eloldalogtak. Michal Patarák pszichiáter szerint sem az egyik csoport félelme, sem a másik közönye nem meglepő, a legtöbb ember nem születik hősnek, és minél többen tanúi egy konfliktusnak, annál inkább működik a „szemlélődőeffektus” is. „Ez azt jelenti, hogy senki sem avatkozik be, mert mindenki arra vár, hogy majd a másik megteszi.

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, mi minden történt akkor; hogyan vélekedik a pszichiáter; milyen jellemzői vannak a jelenségnek; miért utálunk másokat; miért terjed az agresszió mint életstílus; milyen áldozatok voltak eddig; mi vár a támadóra; kié a felelősség…