Konyakos képviselőfánk

A tűzön összefőzött, majd kisütött tészták „feltalálása” Panterelli nevéhez fűződik, és az 1540-es évekig nyúlik vissza. A tésztát a 19. század elején Marie-Antoine Carême, az első sztárszakács tökéletesítette. Az ő nevéhez fűződik a ma is igen népszerű Ekler-fánk megalkotása is. A közkedvelt olasz édesség, a profiterole is ebből az égetett tésztából készül, akárcsak a képviselőfánk.

Shutterstock

 

Hozzávalók:

A tésztához: 10 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 10 ek víz, 4 db tojás.

A vaníliás-konyakos krémhez: 6 dl tej, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 5 db tojás, 2 dl tejszín, 1 dl tojáslikőr vagy más tejszínes likőr.

Elkészítés:

A tésztához a vizet és a vajat rakjuk egy lábosba, adjuk hozzá a sót, és várjuk meg, míg a vaj felolvad. Adjuk hozzá a lisztet, és fakanállal állandóan kevergetve főzzük sűrűre, keményre. A tűzről levéve egyenként adjuk a masszához a tojásokat. Amikor a tészta langyosra hűlt, töltsük habzsákba.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, nyomjunk rá kis halmocskákat. Hagyjunk a tészták között nagyobb távolságot, mert sütés közben jól megnőnek. Spricceljük meg vízzel a fánkokat, majd forró sütőben, 200 fokon süssük őket aranybarnára 20 perc alatt. Közben a sütő ajtaját ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik. Ha kész, a sütőben pihentessük még 10 percig. Ezt követően mindegyik fánk tetejét vágjuk le, belül szép lyukasak lesznek.

A vaníliás krémhez a tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük kemény habbá 10 dkg cukorral. Tegyünk egy lábosba négy deci tejet, adjuk hozzá a vaníliát. A tojássárgákat keverjük el a maradék cukorral, a hideg tejjel és a liszttel, majd öntsük a vaníliás tejhez. Kevergetve főzzük sűrűre, adjuk hozzá a tojásos likőrt vagy a konyakot, végül forgassuk hozzá a fehérjehabot is. A vaníliás krémet rakjuk habzsákba, és töltsük meg vele a kis fánkokat. Verjük fel a tejszínhabot, és nyomjuk a vaníliakrémre. Helyezzük vissza a fánkokra a tetejüket, és tegyük őket egy-két órára a hűtőbe.

Recept kateógria: