5 tipp a közelgő érettségihez

Komoly dolog az érettségi, ezért talán természetes is valahol, hogy a legtöbben izgulnak előtte. A diák azért, mert még sosem csinált ilyet, a tanár pedig, mert már unja. Íme néhány tipp, melyekkel bomba formába hozhatjuk magunkat e jeles alkalomra.

Shutterstock

 

1. A pihenés is segít! Mivel ezekben a hetekben leginkább még csak a felkészülés zajlik, érdemes kitérni arra, mi az érettségire való felkészülés legfontosabb része. Úgy hívják, hogy pihenés. Akár nappal, akár éjszaka tanuló típus vagy, a pihenést sose felejtsd ki a napi ütemtervedből, hiszen ha túlhajszolod az agyadat, még azt sem képes befogadni, amit alapjáraton igen. A sikeres érettségihez a befogadott infók mellett némi önbizalom is kell, hisz el kell magad adnod, meg kell győznöd a bizottság tagjait, hogy tudod a tételt. Ezért iktass be pihenőket a tanulási órák közé, ez nem feltétlenül alvás, lehet séta is. A tévézést nem javasoljuk, mert csak jobban elfárasztja az agyad.

 

2. Csak magadra számíts!

Magyarul: ne támaszkodj szerekre. Van, aki csokit, van, aki energiaitalt, megint mások afféle tanulást segítő pirulákat vagy nyugtatókat fogyasztanak az érettségi vizsgák előtti hetekben szellemi képességeiket formában tartandó. Jobb, ha időben belátod, hogy ezekkel csak magadat és a szervezetedet csapod be. Sem a csoki nem tanul meg helyetted semmit, sem az energiaital. Ezekkel csak későbbi függőségeidnek teremtesz táptalajt, és ha problémád lesz, sietsz a csokihoz meg a pirulákhoz a megoldásért.

3. Kerüljük a tökéletesség látszatát! Időnként abba a hibába esnek az érettségizők, hogy mindent megtanulnak, az által a meggyőződés által vezérelve, hogy akkor tökéletesen szerepelnek majd a vizsgán, ez pedig kihat egész további életükre, előrevetítve sikert és boldogságot. Kerüljük ezt a magatartásformát, hiszen sem az érettségin, sem a munkahelyen nem az a lényeg, hogy mindenre tudjuk a választ, hanem hogy bírjanak a tanárok, kollégák, akik a szükséges pillanatban majd segítségünkre sietnek.

 

4. Öltözzünk lezseren! Nem lehet elégszer hangsúlyozni a lezser öltözködés fontosságát. Ahogy az élet minden területén, az érettségin is akadály a formális öltözet, melyet csodálatra méltó társadalmi hagyományaink megkövetelnek tőlünk. Szűk nadrágban, átizzadt ingben és blúzban rém kellemes dolog kifejteni a tizenötös tétel tartalmát, ezt minden végzősnek meg kell tapasztalnia. Kinyúlt pólóban vagy bermudanadrágban ugyanakkor senkit nem enged magához a vizsgabizottság. Köztes megoldás lehet, ha kölcsönkérjük ismerősünk néhány számmal nagyobb öltönyét…

 

5. Nézz tíz évvel előbbre!

Természetes, hogy egy érettségiző számára az érettségi a legnagyobb dolog, ami vele eddig az életében történt, történhet. De ha belegondolsz, hogy érettségin igazából elég kevesen buknak meg, jellemzően olyanok, akik az elmúlt négy év alatt sem tanultak semmit, így neked nincs okod stresszelni. És ha arra gondolsz, hogy soha az életben senki sehol nem lesz kíváncsi arra, milyen jegyek szerepelnek az érettségi bizonyítványodban, akkor tulajdonképpen el is önthet a nyugalom. Meglesz, és kész!