Sztárunk a VASÁRNAPBAN: Bíró Kriszta

Színésznő, aki belső kényszerből ír, mert „kidől a fülén a sok történet”. Színésznő, aki boldogan gyűjt, keres, gyúr és szerkeszt, mert „a színházért mindent”.

Szkárossy Zsuzsa fotója

A párja, életének társa is író ember: Parti Nagy Lajos. Az ő nőalakját, Sárbogárdi Jolánt nyolc évig játszotta Bíró Kriszta az Örkény Színházban. Samko Tále, a komáromi születésű Daniela Kapitáňová (anti)hőse „közeli rokona” Sárbogárdi Jolánnak. Mindketten együgyű lelkek. Az egyik így, a másik úgy. A színésznőnek pedig épp ez jött kapóra: megint kibújhat a bőréből. Egy mániás átváltozónak egyébként is ez a legnagyobb öröme.

Samko Tálét duplán verte meg a sors. Nem pusztán testi – szellemi fogyatékos is. S mindennek tetejébe még neme sincs. Univerzális lény. Negyvennégy évesen százötvenkét centi magas.

 

Milyen úton jutott el Samko Tále az Örkény Színházba? Miért akarta Bíró Kriszta színpadra vinni a művet? Hogyan fogadta ezt Daniela Kapitáňová, az írónő? Miről szól a darab? Hogyan született meg a színpadi szöveg? Hogyan született meg az előadás?

Mindenre választ kap, ha elolvassa Szabó G. László interjúját a Vasárnap már megvásárolható számában!