Az idei nyár legmeghökkentőbb fagyijai

Tavaly a fekete fagyi volt az év slágere, idén viszont a lilakáposztás tormakrémmel, a popcornnal és a máglyarakással is találkozhatunk a magyar fagylaltospultokon.

Juhász Tibor fotója

A nyarat nem lehet elképzelni fagylalt nélkül, és szerencsére mára a csoki-vanília egyeduralma is véget ért. Egyre népszerűbbek az extrémnek tűnő fagyik – az elmúlt években például visszaköszönt már fagylalt formájában a töpörtyű és a véres hurka is.

„A külföldi trendek folyamatos nyomon követése és kreatív teamünk munkájának eredményeként készítjük el az újabb és újabb ízeket. A tavalyi évben egyértelműen a fekete fagyi volt a legnagyobb szenzáció, bízunk benne, hogy idén a lilakáposztás tormakrém, a popcorn, a bolero és a máglyarakás fogja először megdöbbenteni az embereket, majd pedig kivívni a tetszésüket – mondja Gangel András, az egyik legnagyobb magyar fagylaltalapanyag-gyártó vállalat termékfejlesztője az új ízek bemutatóján. – Több évtizedes tapasztalatunk szerint a fagyipultban a standard ízek mellett mindig kell olyannak lennie, ami extrém, ami megdöbbent, és azt örömmel próbálják ki az emberek a megszokott kedvenceik mellett. Az idei év újdonságai közül a legkülönlegesebb a lilakáposztás tormakrém fagylalt. Az ötlete úgy született, hogy sorra vettük az egészségesnek gondolt, de desszertalapanyagként eddig nem használt zöldségek fagylaltkénti tulajdonságaikat, és a kísérletek során így esett a választás először a fehér káposztára. A fehér káposzta önmagában azonban nem ad elég komplex ízvilágot, de a tormával párosítva már kialakult egy tormakrémesen lágy irány, egy majdnem édesbe hajló zöldséges íz, ezért ebben a kombinációban gondolkodtunk tovább. Végül pedig azért, hogy látványos legyen, lilakáposztával tökéletesítettük az íz- és színharmóniát. A többi újdonság nem ennyire extrém, de újszerű és roppant finom. A popcornban a karamellás pattogatott kukorica ízvilága tárul fel, a bolero többféle piros bogyós gyümölcsből készülő specialitás, a máglyarakás pedig a klasszikus magyar melegkonyhás desszert hatását kelt. A meghökkentő ízek mellett idén biztosan még népszerűbbek lesznek a mindenmentes fagyik, mert évről évre egyre többeket érintenek az összetevők okozta ételallergiák.” (ú)