Téma a VASÁRNAPBAN

Egy sorsfordító nap krónikája

Somogyi Tibor felvétele

Ötvenéves a prágai tavasz is, nemcsak a Vasárnap! A reformtörekvések félszázados évfordulója kapcsán Dobos László özvegyével, Éva nénivel, a pozsonyi Duna Utcai Alapiskola egykori tanárával beszélgetett Veres István, főleg arról, mit jelentett 1968 a csehszlovákiai magyaroknak.

Mielőtt még feltenném az első kérdést, Éva néni egy füzetet tesz elém. „Most került elő, ahogy visszagondoltam azokra a hónapokra, és keresgéltem.” Kemény papírfedeles irka, a címkéjére írva KRÓNIKA 1968. VI. 9-től. „Ötven éve ott van a fiókomban. Őrzöm is, mert annak a pillanatnak a hangulatát adja vissza, ami 1968. június 9-én történt.” Ezen a napon zajlott a Csemadok nagygyűlése, ahol sikerült leváltani a szervezet Központi Bizottságának éléről Lőrincz Gyulát, aki a Csemadokot 1949-es alapítása óta vezette.

 

A már megvásárolható Vasárnapban megtudhatják azt is, milyen ember volt Lőrincz Gyula; ki volt az események mozgatórúgója; mi áll a krónikában; hogyan élték meg, amikor jöttek az oroszok; hogyan lett Dobos László a Szlovák Szocialista Köztársaság nemzetiségi ügyekért felelős tárca nélküli minisztere; miért kellett a gyerekeit a nagymamánál hagyni; mi volt Dobos László legnagyobb politikai élménye; miért hallgattatták el…