Téma a VASÁRNAPBAN

Iskolaérett?

 

Ezekben a napokban sok szülő gondolkozik azon, érett-e már a gyermeke arra, hogy iskolába járjon, nem kellene e-inkább évet halasztani, vagy ellenkezőleg: akkor is beíratni, ha tanévkezdésig még nem tölti be a hatodik életévét. Első hallásra rengeteg feltételnek kell megfelelni, de ez mind a természetes fejlődés velejárója. A részletekkel csak akkor kell foglalkozni, ha úgy érezzük, valami gond van.

Ha nincs gond, a legtöbb szülő észre sem veszi, mikor kezdte gyermeke jól fogni a ceruzát, megkülönböztetni a kört a négyzettől, vagy hogy egyre jobban alkalmazkodik, és kevésbé nyűgös, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretné.

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, milyen jelei vannak az iskolaérettségnek; mit mond a gyermekpszichológus; mi mindenre kell odafigyelni; hogyan kell viselkednie egy elsősnek; miért nem jó, ha a beszédhibás gyerek iskolába megy; mikor kész a gyermek az iskolakezdésre; mikor kész a gyermek a tanulásra; hol és hogyan vizsgálják az iskolaérettséget…