Vidám tárolók házilag

A háztartások egyik leghasznosabb tartozéka a kosár vagy tároló. Elrejti a nem túl dekoratív tárgyakat, megvédi azokat a portól, áttekintést nyújt a fiókokban, szekrényekben. 

E célból már a legegyszerűbb cipősdoboz is jó szolgálatot nyújthat. Csomagolópapírral, vagy tapétával burkolva pedig rögtön esztétikus kiegészítője lesz a szobának.

Aki szívesen pedáloz a varrógép mögött, könnyűszerrel készítheti el saját textil tárolóit. Nem csak a gombolyagok és magazinok találhatnak új otthonra, a kör alapú kosarakkal feldobhatjuk megunt virágcserepeinket is.

 

Tipp: Nem kell azonnal a méteráruboltba rohanni. Mindenkinél lapul néhány olyan ruhadarab, párnahuzat, terítő, amit ilyen, vagy olyan oknál fogva már nem használ, mégis sajnál megválni tőle. Itt a remek alkalom az újrahasznosításra!

 

Amire szükséged lesz:

 • Vászon a kosár külsejéhez
 • Vászon a béléshez
 • Merevítés: vékony szivacsos közbélés/ vastag felvasalható közbélés
 • Pamut táskapánt a fülekhez
 • Olló
 • Virágcserép a kívánt méretben (ezt használjuk sablonnak)
 • Szabókréta
 • Mérőszalag
 • Vonalzó
 • Gombostű, tű
 • Fércelő cérna
 • Vasaló
 • Varrógép

 

Füles kosár újságokra:

A kosár készítése 3 szakaszból áll. Az elsőben a kosár külsejét készítjük el. A másodiknál a füleket, az utolsó pont pedig a bélés és annak behelyezése.

Szabjuk ki a vásznakat. A közbélések legyenek 3-4 cm-el kisebbek mint a vásznak. Vasaljuk fel őket.  A kosár peremét hajtsuk le 1 cm-re a textil hátoldalának irányába és vasaljuk ki.

Tipp: egyes méteráru boltok kínálatában vékony szivacsos bélést is találunk, ami bár költségesebb, de megfelelő tartást ad és nem kell a vasalással bajlódni, mint a felvasalható közbélés esetében.

 A kosár oldalát tűzzük az alaplapra a kör alak mentén, majd ha körbeértünk, tegyük ugyanezt az oldalak találkozásánál. Ügyeljünk arra, hogy a mintás oldal kerüljön belülre. A gombostűket helyettesítsük fércelő cérnával, majd távolítsuk el a tűket. Varrjuk össze a kosarat és fordítsuk színére.

Jelöljük be a fülek helyét, rögzítsük gombostűvel, majd varrjuk fel.

A tároló béléséhez válasszunk színben és mintában harmonizáló textíliát. 2-3 cm-el kisebbre szabjuk ki, mint a külső borítást. Oldalainak felső peremét hajtsuk le és vasaljuk át. Tűzzük, majd varrjuk össze a részeket a kosár külsejével azonos módon.

Helyezzük a bélést a tároló belsejébe és tűzzük meg a korábban levasalt peremeket.  Következhet a fércelés, végül pedig nem marad más hátra, mint a varrás és a fércelő cérna eltávolítása.

 

Négyzet alapú tároló

Szabjunk ki egy téglalapot a kívánt méretben. A két szélére válasszunk más színű/ mintájú vásznat, amelyet  kétoldalról varrjuk a közepen elhelyezkedő vászonhoz. Vasaljuk fel a közbélést és a kosár két keskenyebb szélét 1-2 cm-en hajtsuk le, majd vasaljuk ki. Hajtsuk félbe a téglalapot úgy, hogy a mintás oldala kerüljön belülre és varrjuk össze az oldalait, mintha zsákot készítenénk. 

Nyissuk szét a belsejét és összpontosítsunk a zsák két sarkára. Hogy a zsákból négyzet alaplaplapú kosarat kapjunk el kell távolítanunk a sarkait. Hajtsuk be a sarkakat úgy, hogy a kosár oldalainak varrásvonala középen helyezkedjen el. Vonalzó segítségével mérjük fel a kívánt szélességet, egy filctoll segítségével jelöljük be, majd a vonal mentén varrjuk össze A varrásnak köszönhetően kialakult háromszöget 0,5 cm-el a varrásvonal mellett egyszerűen vágjuk le. A műveletet végezzük el a kosár másik sarkánál is. Fordítsuk színére, majd ugyanezzel az eljárással készítsük el a 2-3 cm-el kisebb bélést, amit a pereménél rögzítünk a helyére, ugyanúgy, ahogy a kör alakú kosárnál is tettük.

 

Tipp: a kosarakat szalaggal, gombokkal is dekorálhatjuk. Az előbbit mindjárt az elején érdemes felvarrni, míg a gombokat utólag rögzítjük fel a kívánt helyre.

Vida Nikoletta (a szerző felvételei)

A teljes cikk az Új Szó Hobbi mellékletében jelent meg 2018. április 12-én