Minél kevesebb vegyszert!

A konyha a ház/lakás egyik legnépszerűbb, emellett leginkább kihasznált helyisége, ahol a tisztaság főszerephez jut. Takarítása a legnagyobb odafigyelést igényli. Az élelmiszerek kezelése, tárolása, elő- és elkészítése miatt is fontos, hogy a legelső helyet foglalja el a takarítási listánkon.

Shutterstock

Az is lényeges, hogy minél kevesebb vegyszerrel, ha lehet, vegyszermentesen tisztítsuk a konyhai eszközöket, berendezéseket.

Íme erre néhány tipp, ötlet:

 

Mosogató, csaptelep, edénycsepegtető

Mindezek takarítására rengeteg tisztítószert találunk az áruházak polcain (Cif, Pur, Bref. Mr Muscle, frosch stb.), de van, aki a hagyományosakat szereti. Bevált szer pl. az ecet: töltsünk meg vele egy szórófejes flakont, permetezzük rá a tisztítandó felületre, és hagyjuk pár percig hatni. Utána törlőkendővel jól dörzsöljük át, majd töröljük szárazra.

Az edénycsepegtető egy kissé nehezebb feladat, mivel sok helyen nem lehet hozzáférni a kis felületekhez. Ezekre keressünk az üzletben egy hosszú szőrű kefét (kb. 5 cm-es szőrökkel). A lepermetezett csepegtetőt kádban jól átsikáljuk vele, majd leöblítjük, lecsöpögtetjük, és mehet vissza a helyére.

 

Tűzhely

Sajnos nem mindig takarítható le róla azonnal a kifutott étel, amely oda is ég. Az olajos, zsíros foltokat távolítsuk el nedvszívó papírral. A leégett ételmaradékot áztassuk be vizes szivaccsal, aztán pár perc elteltével dörzsöljük fel. Mosogatószeres szivaccsal töröljük át a tűzhely tetejét, hogy leoldja a zsíros szennyeződéseket, aztán töröljük szárazra.

A gázégő rózsáit elég kb. kéthetente fémszivaccsal átdörzsölni, így visszanyerik eredeti fémszínüket.

A tetején lévő rácsot a mosogatás végén durvább szivaccsal jól dörzsöljük meg a vízben, majd öblítsük le, és töröljük szárazra.

 

Kerámialapos tűzhely

Használjuk a kifejezetten erre ajánlott tisztítószereket, melyek nem karcolják össze a felületét (Cif,. W5 Ceramic Cleaner, Univerzálny kameň tekutý és más krémállagú szerek).

Ha kerülni szeretnénk a vegyszerek használatát, szerezzünk be műanyag kaparót. A szennyeződést csepegtessük be citrommal, majd pár percig hagyjuk ázni. A kaparóval vagy nedves ruhával dörzsöljük le az ételmaradékot, aztán tiszta vízzel mossuk át a felületet, és töröljük szárazra.

 

Sütő

Kitakarítása nehezebb feladat, de nem megoldhatatlan. Enyhébb szennyeződéseket elég ecetes szivaccsal átdörzsölni, majd a helyüket áttörölni vizes ruhával, aztán pedig szárazzal.

Durva szennyeződésekre használhatunk üzletben kapható szereket (pl. Grilpur, Kronstar), vagy készíthetünk krémet ecet és szódabikarbóna keverékéből. Kenjük fel, s 20-30 percig hagyjuk állni. A várakozási idő elteltével jól dörzsöljük át a bekent felületeket. Vizes ruhával távolítsuk el a ledörzsölt szennyeződéseket és a tisztítókrémet, aztán töröljük szárazra a sütőt.

Tipp: A sütő aljára tegyünk alufóliát, így ha lecseppen is valami, egyszerűbb a takarítása.

 

Mikrohullámú sütő

Másik vegyszermentes takarítószerünk lehet a szódabikarbóna. Egyszerűen és könnyen kitisztíthatjuk vele a mikrohullámú sütőt: 0,5 dl vízben oldjunk fel 6 teáskanál szódabikarbónát, tegyük a mikróba, majd forraljuk benne, amíg jó párás nem lesz a sütő belseje (2-3 perc). Ruhával dörzsöljük át a felületeket, majd töröljük szárazra őket.

 

Szekrények

A szekrényekről az ujjlenyomatokat és maszatolásokat, rácsöppent ételmaradékokat töröljük le mosogatószeres vízzel, a makacs szennyeződéseket pedig tömény mosogatószerrel célszerű átmosni. Hogy a felület ne legyen csíkos, töröljük át száraz ruhával.

A mosogatószekrény külön figyelmet igényel, mivel általában a szeméttartó is itt szokott lenni, s mosogatáskor sok szeméttől szabadulunk meg – gondolunk itt a maradékokra. (Mosogatógépbe rakáskor is sok nem kívánt pötty kerül a szekrényre.) A szemetest célszerű zsákkal kibélelni, és abba dobálni a hulladékot; így nem ragad le a kuka aljára.

A mosogató csaptelepe mellett rendszeresítsünk egy kisebb szemetest (kaphatók asztali szemetesek, de műanyag virágkaspó is megteszi), béleljük ki egy kis nejlonzacskóval, amelybe az apró, csepegő, esetleg bűzlő hulladékot (hagymahéj, húsról lefaragott faggyú, hártya) helyezzük. Minden mosogatás után vigyük ki. Így a kellemetlen szagoktól és látogatóktól (pl. a hangyáktól) egyaránt megóvjuk a konyhát.

Összeállította: fé

A teljes cikk a Vasárnap Háztartás mellékletében jelent meg