Téma a VASÁRNAPBAN

Tüntetések – ennyire telt?

 

Hat héttel Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása után más Szlovákiában élünk, mint előtte.

Lemondott Robert Fico kormányfő, megannyi botrányt követően végre távozni kényszerült Robert Kaliňák belügyminiszter, a köztársasági elnök pedig megmutatta, hogy a megnyert választások sem jogosítanak fel mindenre, mert erkölcsi kritériumok is léteznek. Mindehhez persze az is kellett, hogy néhány elszánt fiatal tiltakozásra hívja a polgárokat, s végül több tízezren vonultak Pozsony és egyéb hazai városok utcáira, nem egyszer, és nem is kétszer. Hogy az eredménnyel mégis elégedetlenek vagyunk, az természetes. Termésuzetes?

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, mi a felelősségünk; miért szervezték meg a korrupcióellenes tüntetést; mit szeretne a tömeg; mit üzennek a szervezők; kik szervezték a tüntetést; mi áll a nyilatkozatukban; mit harcolhatnak ki a tribünökön tizen- és huszonéves diákok; miért nem lehet három hét alatt helyrehozni mindazt, amit a mai negyvenes-ötvenes generáció harminc év választásaival elrontott; miért lehetett Szlovákia 2018 márciusáig következmények nélküli ország; miért nem tűr halasztást Tibor Gašpar rendőrfőkapitány leváltása...