Botrányhősök a VASÁRNAPBAN

Andy Warhol

 

Kevés az olyan művész, aki a semmit többre tartja a valaminél. Andy Warhol egy ilyen művész volt, bár ha élne, és ezt meghallaná, nyilván azt mondaná, hülyeség.

Viszont tény, hogy Warhol többre tartotta az üres teret annál a térnél, melybe mindenfélét belehordanak. Meg azt is mondta, hogy mindenki legyen gép. Valószínűleg csak azért, hogy mondjon valami érdekeset. Bár ő volt a 20. század egyik legmeghatározóbb művészeti ikonja, a pop art papája és egyben pápája, házában nem tartott 20. századi műtárgyakat, sem divatos formatervezett bútorokat.

Egyszer azt javasolta valakinek, hogy ne vegyen festményt kétszázezer dollárért, hanem kösse össze a pénzt, a köteget pedig szögezze ki a falra, legalább mindenki egyből látni fogja, hogy kétszázezer dollár van a faladon, nem kell találgatniuk a kép értékét.

 

Mi volt az arc poeticája? Mit szeretett igazán? Honnan származtak a szülei? Hogyan jutottak ki Amerikába? Mi a hagyatéka? Milyen film készült életéről? Hogyan gondolt a filmekre? Miért lőttek rá? Milyen botrányok köthetőek a nevéhez? Mi mindent csinált titokban? Hogyan halt meg?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Veres István írását.