Újságírók veszélyben

Ami foglalkoztat a VASÁRNAPBAN. Két hete Szlovákiában agyonlőttek egy újságírót a menyasszonyával együtt. Amikor ezek a sorok nyomdába kerülnek, még nincsenek meg a tettesek és a megrendelők, csak a felelősöket ismerjük. Mert azért, hogy az újságírókat bárki támadhatja, és senki sem védi meg, a politikai kultúra s a társadalmi hangulat is felelős.

Shutterstock

Nincs olyan politikai, közéleti témákkal foglalkozó kollégám, akit még ne hülyéztek volna le nyilvánosan, ne fenyegettek volna meg halálosan, vagy ne jelentettek volna fel. Ezek olyan dolgok, amelyek nem tartoznak az olvasókra, a szakmával járnak, és mostanáig mi magunk sem vettük túl komolyan. Gondoltuk, ennyit el kell viselnünk, csak néha sóhajtottunk fel, hogy bárki belénk törölheti a cipőjét, és többet járunk kihallgatásokra, mint Bašternák és Kočner együttvéve. Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával azonban minden megváltozott, mert kiderült, hogy „ezek” – legyenek bárkik – ölni vagy öletni is képesek, ha veszélyeztetve érzik az érdekeiket. Márpedig mi épp azért vagyunk, hogy veszélyeztessük ezeket az érdekeket, amikor nem egyeznek a társadaloméival.

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária arról is ír, hogy ki számít újságírónak; honnan mindenhonnan kapnak fenyegetéseket; mi a helyzet a magyar térfélen; mi történik, ha egy újságíró feljelentést tesz; kiket értek az elmúlt 27 évben fizikai támadások nálunk...