Növényvédelem

A zöldségtermesztők februárban már a palántaneveléssel foglalatoskodnak. Az egészséges palánta kinevelése az alapja az egész évi sikeres zöldségtermesztésnek.

Palántadőlés: Ez a palánták egyik legveszélyesebb betegsége. Több kórokozó gomba okozza, amely megfertőzi a csírázó és 1–3 leveles növényeket. A betegséget gyógyítani nem, csak megelőzni lehet, ezért a magvetéshez fertőtlenített közeget és csak egészséges vetőmagot használjunk. Megelőzésként beöntözésre használható szer a Previcur Energy. 10 liter vízbe 25 ml-t kell keverni; négyzetméterenként 2–5 l-t kell belőle kiöntözni. A betegség nedves közegben a talaj felszínén terjed, ezért fontos, hogy az öntözést a lehető legritkábban, reggel végezzük, és szellőztessünk, hogy a növények s a talajfelszín a lehető leggyorsabban megszáradjon. Ha a kór mégis megjelenik, dobjuk ki a beteg növényt a körülötte lévő földdel együtt, helyét szórjuk be száraz anyaggal, fűrészporral, homokkal, fahamuval, és az öntözést a lehető legtovább odázzuk el.

Szürkepenészes rothadás: A hajtatott saláta gyakori betegsége. Mivel nálunk nincs vegyszer engedélyezve ellene, szintén a megelőzés a fontos. A növények ellenálló képességének erősítésére az Alginure algakivonat (25–50 ml / 10 l víz) és ugyancsak a Previcur Energy (25 ml / 10 l víz) használható. A megelőzésben a legnagyobb szerepe a hajtatóház szellőztetésének van. Előzzük meg a páralecsapódást, öntözni a lehető legritkábban, reggel kell, olyankor, amikor az időjárás lehetővé teszi az intenzív szellőztetést.

Metszés, permetezés: Amikor az időjárás engedi, sokan már most elkezdik a fák metszését. Növényvédelmi szempontból ez nem ideális időpont. Amikor a fák nyugalmi állapotban vannak, gyakrabban fertőződnek meg az ejtett sebeken keresztül farontó gombákkal és baktériumokkal. Ezért halasszuk a metszést későbbre; ha mégis elkezdjük, akkor az almatermésűeket metsszük, és a vágásfelületeket kenjük be fabalzsammal. Semmiképp se metsszük ilyenkor a csonthéjasokat. A kajszi gutaütését okozó gombák, baktériumok most terjednek leginkább. A gyümölcsfákra, bokrokra és a szőlőre is érvényes, hogy ha elindult bennük a nedvkeringés, már nem fertőződnek meg a sebeken keresztül.

Szintén gyakori hiba az olajos növényvédő szerekkel történő kora tavaszi permetezés. Ezek a frissen kikelt kártevők ellen hatásosak, az áttelő tojások ellen nem, tehát várjunk az alkalmazásukkal.

Aktuális: Az őszibarackfák levélfodrosodás elleni permetezése válhat időszerűvé a hónap végén. A gomba csak a kipattant rügyeket tudja fertőzni, és 4-5 órás nedves növényfelület szükséges hozzá. Fertőzőképessége alacsony hőmérsékleten a legerősebb. Permetezni kontakthatású szerekkel kell: Cuproxat SC 0,5%-os, Champion 50 WG 0,2%-os vagy Kuprikol 50 0,6%-os oldatával. Mivel a szerek hatása 6–8 napig tart, a vegyszerezést akár többször is meg kell majd ismételni.

Sedliak Ilona

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg