Mit kellene tudnunk leendő párunkról?

Nagyszüleink még azt vallották, az a legjobb, ha mindenki a saját fajtájából házasodik. Ha ugyanaz a párja nemzetisége, vallása és persze az anyagi helyzete, máris egy csomó konfliktusforrást kikerülünk, s nagyobb az esély, hogy a kapcsolat tartós lesz.

Shutterstock

Mára a helyzet bonyolódott: az együttélés szempontjából már a karrierépítésről, gyereknevelésről, politikai és társadalmi kérdésekről vallott nézetek is fontosak. Ezért nem árt őket tisztázni, mielőtt a párok akár hivatalosan, akár nem hivatalosan összekötik az életüket. Gyakran az az ember is meg tud lepni bennünket, akiről azt hisszük, hogy jól ismerjük, és a kulcs a legtöbb esetben a múltjában rejlik – mondja Renáta Kočišová pozsonyi pszichoterapeuta, párkapcsolati tanácsadó. „Mindenkit alakítanak, formálnak az átélt események, melyek mellesleg sokat elárulhatnak a jelleméről. Aki egyáltalán nem akar a múltjáról beszélni, az titkol valamit, mert vagy szégyellnivalója van, vagy nem zárta le magában a múltat. Nem azt mondom, hogy egy párkapcsolatban ki kell elemezni a felek összes múltbeli kapcsolatát, de jó, ha a komolyabbakról tudunk, és azt is tudjuk, miért értek véget” – mondja a szakember.

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, miért kell őszintének lenni; mi mindenről kell nyíltan beszélni; miért kell beszélni a pénzügyi helyzetről; miket kell tisztázni az összeköltözés előtt; miért kell előre beszélni a gyereknevelésről; mi minden derül ki a válsághelyzetekben; mik lehetnek a figyelmeztető jelek; mikor meneküljünk egy kapcsolatból…