John Lennon & Yoko Ono

A nő, aki szétzúzta a Beatlest

Kapcsolatuk sok-sok ellentmondáson alapuló romantika. A rocktörténet egyik legmeghatározóbb szerelmes- és alkotópárja már találkozásuk pillanatától kezdve megosztotta a nagyközönséget. Sokan vélekednek úgy, hogy a japán művésznő, egy elkényeztetett milliomos bankárcsemete, egy szamurájklán leszármazottja, aki rokonságban áll a császári családdal és a liverpooli munkáscsaládból származó zenész kapcsolata vezetett a Beatles felbomlásához, dúlta fel a XX. század legzseniálisabb beategyüttesét.

1966. november 9-én Lennon betévedt a londoni Indica Gallerybe Yoko Ono kiállítására (Paul McCartney verziója szerint már 1965-ben összefutottak, s rögtön egymásba habarodtak: éjszaka forró volt a telefondrót). Ono egy cetlit nyomott a kezébe, ez volt olvasható rajta: „Lélegezz.” Majd még egyet: „Gondolkodj.” A fehérre festett teremben egy létra állt, s amikor Lennon felmászott rá, a nagyító alatt azt olvasta: „Igen.” Ono a performansza végén 9 shillingért felajánlott egy imaginárius szöget a híres Beatles-tagnak, hogy beverheti a falba. Imagináriusan. Állítólag nem is sejtette, ki volt az a fura, szemüveges férfi, aki hajlandó volt az együttműködésre. De tetszett neki, s másfél évig telefonhívásokkal, levelekkel bombázta; de Lennon akkor még Cynthia Powell-lel élt házasságban. Amikor Cynthia szóvá tette az éjszakai telefonokat, Lennon azzal nyugtatta, hogy Ono csak pénzt akar tőle szerezni az „avantgarde baromságaira”.

A bomba akkor robbant, amikor Cynthia 1968 májusában Görögországból hazaérkezve az asztalnál, teát szürcsölgetve találta férjét és Onót, s a nő az ő fürdőköpenyében ücsörgött. Azonnal beadta a válópert, és rövidesen el is vált az akkor 28 éves Lennontól; utóbbi elvesztette fia, Julian feletti felügyeleti jogát. Ono előző házasságából származó lányát, Kyokót a volt férj, Anthony Cox 1971-ben elrabolta, s minden kapcsolatot megszakított köztük.

John és Ono 1969. március 20-án Gibraltárban mondta ki a boldogító igent. A rebellis Ono rövid fehér ruhában, térdzokniban, óriási szemüvegben jelent meg az esküvőn, John teniszcipőben. A szertartás három percig tartott, utána az ifjú pár a mézesheteket Amszterdamban töltötte. Nászútjuk sem volt közönséges. Bed-in for Peace címmel békés tiltakozást tartottak a vietnami háború ellen: egy héten át fogadták szállodabeli hitvesi ágyukban az újságírókat, naponta reggel 9-től este 9-ig.

1969 szeptemberében Lennon bejelentette, hogy kiválik a Beatlesből. Ono ráerőltette saját nézeteit férjére, s az ennek hatására elhanyagolta a zenekart (tagjai ki nem állhatták Onót). 1973-ban a két külön világban élő pár kapcsolata is szétesett, majd két évvel később kibékültek, és megszületett közös gyermekük, Sean. Utána Lennon teljesen visszavonult a színpadtól, és azon volt, hogy gondos édesapaként gondját viselje a gyermeknek. Állítólag a heroinról is lemondott.

Lennon halála után maga Ono is beismerte: „Valahogy John is, én is leromboltuk a másiknak a karrierjét, amikor összejöttünk. De ennek akkor nem voltunk a tudatában.” Minden előítéletet meghazudtolva 12 évet töltöttek együtt, túlélték a kábítószertartás miatti letartóztatásokat, a meztelen képes lemezborítók miatt kirobbant botrányokat, s közös zenei produkcióikkal (8 albumuk jelent meg), politikai tevékenységükkel hallattak magukról egész 1980-ig, amikor otthonuk, a New York-i Dakota-ház előtt Lennont egy őrült rajongója meggyilkolta. Fiuk ötéves volt akkor.

Ono Lennon halála után férje hagyatékának gondozását tekinti feladatának. Férje több albumát kiadta, s állítólag azóta nem volt más kapcsolata. Idén februárban Hollywoodból röppent fel a hír, hogy megfilmesítik John Lennon és Yoko Ono szerelmének történetét.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!