Jimmy, a kétarcú bálvány

A színpadról tömegeket ríkatott meg, a színpad mögött pisztolyt rántott, és ráfogta kollégájára. Zámbó Jimmy igazi arcát kevesen ismerték.

Pisztollyal a színpadon

A Dáridó című szórakoztató műsor péntek esténként a TV2 jolly jokere volt a nézettségi versenyben. Elsősorban a mulatós zene és a lakodalmas rock sztárjai miatt volt népszerű: a műsorvezető-házigazda Galambos Lajos mellett állandó fellépő volt például a korábbi lázadó rockerből éppen nótaénekessé vedlett Pataky Attila. Kettejük mellett Zámbó Jimmy volt a műsor harmadik és talán a legtöbb nézőt bevonzó fellépője. A Dáridóval sokat turnéztak országszerte, a színfalak mögött zajló eseményekről pedig az utóbbi években több érdekes nyilatkozat is napvilágot látott. Lagzi Lajcsi például azt írja A Dáridó, és ami mögötte van című könyvében, hogy Jimmynél mindig volt fegyver, gyakran pedig fehér por is. Továbbá, hogy sokszor csak az ő (Galambos) diplomáciai érzéke mentette meg Jimmyt és Patakyt, hogy kárt tegyenek egymásban. Volt, hogy egy vendéglőben kaptak össze a fellépés előtt, a dühös Zámbó whiskyvel nyugtatta magát, a kulisszák mögött pedig azzal provokálta Patakyt, hogy „mi van, te vén f..., még élsz?” Az Edda énekese a Blikknek nemrég arról is beszélt, hogy egy miskolci fellépésen megkérte Jimmyt, engedje át neki a műsor végén a közönségtől való elbúcsúzást, hiszen az mindig Jimmy kiváltsága volt. De Pataky, miskolci lévén, szeretett volna elbúcsúzni a helyiektől. Jimmy ugyan hozzájárult, de a színfalak mögött ráfogta Patakyra a pisztolyát.

Ezzel nem azt akarjuk állítani, hogy mi igen, hanem inkább azt, hogy Zámbó Imrének több arca volt. Legtöbben a szívbe markoló előadásmódjáról ismert énekest tisztelték benne, ám tragikus halálának körülményei és az elmúlt tizenöt évben napvilágot látott nyilatkozatok alapján talán nem túlzás azt állítani, hogy Jimmy színpadi és polgári énje nagyon távol állt egymástól.

 

Felépítette magát

Ettől függetlenül még ő volt a 90-es évek Magyarországának egyik popbálványa. Valódi megosztó személyiség, olyan nem volt, hogy valaki ne gondolt volna valamit Zámbó Jimmyről: őt csak imádni vagy utálni lehetett. A 70-es évek végétől 1982-ig budapesti éjszakai bárokban zongorázott, majd öt évre az Egyesült Államokba költözött. 1987-ben tért haza, a 90-es évek elejétől pedig sorra adta ki lemezeit széles hangtartományban elénekelt, érzelmes dalaival. Sikerült felépítenie saját arculatát: színpadi megjelenésének fő komponensei a hosszú, göndör haj (gyakran paróka), vastag és fényes nyakláncok, egyéb ékszerek. Akkor még senki sem beszélt a manapság gyakran ragozott self-brandingről, ennek ellenére, amit Jimmy bemutatott, az épp ez volt. Persze sokat köszönhetett menedzserének, Schmuck Andornak is (akire szocialista politikusként és az Űrgammák sorozatot készítő Xénia Láz Egyesület vezetőjeként emlékezhetünk). Így lett Zámbó Imréből minden idők egyik legnépszerűbb magyar popelőadója, akinek a műsorai tévés nézettségi, lemezei pedig eladási rekordokat döntögettek.

 

Imádni vagy kiröhögni?

A Jimmy-jelenség kétféle fogadtatást kapott Magyarországon: a rajongók bálványozták, azonosítva őt színpadi énjével „hiszen aki ilyen szép dolgokról ilyen szépen énekel, csak jó ember lehet” alapon. A másik oldal értetlenül állt a Király népszerűsége felett: dalait művészeti szempontból a latin szappanoperákkal egy szinten tenyésző giccsnek, a sztár megjelenését nevetségesnek titulálva. Számtalan Jimmy-paródia született, és elterjedtek a Jimmy-viccek is. Utóbbiak végtelenül idegesítették az előadót, aki ezt nyilvános beszélgetésekben is többször elismerte, és nem is tudta feldolgozni, hogy míg az egyik oldalon tömegek imádják és istenítik, a másik oldalon kiröhögik.

Jimmy pályáján a magyar kereskedelmi televíziózás 1997-es indulása lendített igazán nagyot: az RTL Klub és a TV2 szórakoztató műsorainak Jimmy az egyik legkeresettebb szereplője volt. A Dalban mondom el és a Dáridó a képernyőhöz tapasztotta a magyar tévénézők oroszlánrészét. Ha viszont nagy ritkán sikerült tévés mélyinterjút készíteni vele, abból az emberek sok egyebet megtudhattak róla, de Jimmy ritkán keltette kiegyensúlyozott, boldog ember látszatát. 2000-ben a köztévében Szilágyi János vendége volt a Kettesben című műsorban. A beszélgetés visszanézhető az interneten a videómegosztón: Szilágyi és Jimmy nincsenek egy hullámhosszon, és nem igazán tudnak mit kezdeni egymással: ami az egyiknek természetes, a másiknak érthetetlen furcsaság. Szilágyi mintha szándékosan provokálna, az énekes pedig kicsit sem szerénykedik, és sokszor sértődötten válaszol. „Biztosan tudod, hogy viccek születnek a kinézetedről…ˮ – jegyzi meg a kérdező. „De azért, Jani, azért, mert egy roppantul csinos férfi vagyok, azért” – vágja rá Jimmy, hozzátéve, hogy szerinte az irigység szól az emberekből, amikor ilyen vicceket gyártanak róla, neki pedig nincs miért foglalkoznia ezekkel, hiszen izmosak a karjai, és sosem volt gondja hölgyekkel megismerkedni. Utóbbi nem is volt titok, Gregor Bernadett színésznővel fenntartott viszonya közismert pletykának számított. Elválni viszont Jimmy nem akart. Vidéki termálfürdőben többször látták őket feleségével, az asszony pedig gyakran kék-zöld foltokat viselt az egész testén, és napszemüveget, hogy eltakarja monoklis szemeit.

 

Gondatlanság vagy baleset?

2001. január 2-án pedig nem hittük el, hogy negyvenkét évesen meghalt Zámbó Jimmy, mert állítólag automata fegyverével játszott, vagy próbálgatta, vagy valami ilyesmi. Felesége elmondása szerint először egy kakas kukorékolása idegesítette fel, arra kezdett lövöldözni, majd elővett egy hangosabb pisztolyt, a feleségére fogta, aztán kiürítette a tárat, és az üres fegyver csövét a saját halántékához nyomva meghúzta a ravaszt, demonstrálva, hogy töltény nélkül nem veszélyes. Viszont mégiscsak volt a csőben egy töltény, Jimmy pedig a hajnali eset utáni délelőtt belehalt sérüléseibe.

A csepeli nyugdíjasotthonban Jimmy halála óta évente megemlékeztek a sztárról, és díjakat is osztottak magyar zenészeknek ebből az alkalomból. 2016-ban viszont az énekes családtagjai bejelentették, hogy nem lesz több Jimmy-emlékgála az otthonban, és amúgy is elfogytak azok a művészek, akik méltóak arra, hogy megkapják az emlékdíjat (többek közt Bangó Margit, Nótár Mary és Mága Zoltán vihette haza). Legközelebb Jimmy halálának 20. évfordulójára szeretnének gálát, mégpedig a Magyar Állami Operaházban.

Sokan még mindig imádják, sokan még mindig viccelődnek rajta, az viszont tény, hogy a Jimmy által képviselt műfajban hasonló kaliberű előadó azóta nem bukkant fel Magyarországon.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!