Emelik a nyugdíjat, de a korhatárt is

Karácsonyra a nyugdíjasok kapnak több pénzt, újévtől pedig a nyugdíjazásra várók több ledolgozandó évet. 

Előbbivel a stabil szavazóbázisra, utóbbival a rendszer fenntarthatóságára gondol a kormány, de mindkét számítás sántít. A nyugdíjemelés mindenkinek egyformán csak két százalék lesz, s a korhatárt sem lehet a végtelenségig kitolni.

Mostanáig az úgynevezett nyugdíjasinfláció elve alapján, vagyis az élelmiszerárak növekedése szerint emelték a nyugdíjakat, de mivel ezek az utóbbi évben nem növekedtek, az eredeti számítás szerint a járandóságokat is csak 1,30 euróval növelték volna. Ez nevetséges összeg, főleg ahhoz viszonyítva, hogy 2013-ban tizenegy, 2015-ben kilenc, tavaly pedig több mint öt euróval emelték a nyugdíjakat.

 

Ismét 8 euróval több

A kormány ezért új kiszámítási módszert alkalmaz: jövőre mindenkinek két százalékkal növeli a nyugdíját, tekintet nélkül az összegre – vagyis az, aki eleve szerény járandóságból tengődik, megint kevesebbet kap, mint az, aki nagyobból. Az átlagösszeg kb. 8 euró, de lesznek, akik a dupláját kapják, és a kisnyugdíjasok szemszögéből ez nem túl igazságos. De mivel a szociális járandóságok esetében nincs igazság, csupán szabályok vannak, mindenkinek azzal kell beérnie, ami jut neki.

Karácsonyi nyugdíj például a szegényebbeknek jut, akiknek a száma az átlagkereset emelkedésének köszönhetően ismét emelkedett. 2016-ban 1,18 millióan kaptak karácsonyi kiegészítést. Idén tízezer fővel többnek jár, mert a jogosultság felső határa 529,80 euróról 547,20 euróra emelkedett. Mintegy kétezerrel többen kapnak egyszeri, 12,74 eurós kiegészítést, az ő nyugdíjuk kevesebb, mint 199,48 euró. A jogosultság alapfeltétele a szlovákiai állandó lakhely és az, hogy a nyugdíj (öregségi, özvegyi, árvasági, szolgálati és külföldről folyósított nyugdíj-járadék) ne haladja meg a havi 547,20 eurót. Ezen az összegen felül már nem jár a karácsonyi kiegészítés. A maximális ünnepi juttatás 87,26 euró, ezt azok kapják, akiknek a nyugdíja épphogy eléri a létminimumot. 

 

Még tovább fogunk dolgozni

Az államnak idén 75 millióba kerül a karácsonyi nyugdíj – azért írtunk államot, mert ezt a pénzt közvetlenül a szociális és munkaügyi minisztérium költségvetéséből, nem pedig a szociális biztosító alapjából küldik. A karácsonyi juttatást ezúttal sem kell kérvényezni, mindenki, aki jogosult rá, alanyi jogon megkapja a decemberi nyugdíjával együtt.

Ennyi az ünnepekre szánt jó hír, januártól pedig visszazökkenünk a szürke szlovákiai hétköznapokba. Ez elsősorban azt jelenti, hogy az 1955. december 31-e után született, nyugdíj előtt lévő személyek számára további két hónappal kitolódik a korhatár. Mostanáig 62 év és 76 nap betöltése után lehetett nyugdíjba vonulni, 2018-tól ez 62 év és 139 nap lesz. Kivételt képeznek a nők, akiknél továbbra is figyelembe veszik a gyermekek számát, és az egészséget leginkább károsító szakmákban dolgozók, mint például a bányászok vagy kohászok, de kedvezményezettek a hivatásos katonák és a rendőrök is.

 

Felső határ és takarékoskodás

Annak a politikusok is tudatában vannak, hogy a nyugdíjkorhatárt nem lehet a végtelenségig növelni, még akkor sem, ha az emberek egyre magasabb kort érnek meg. Már most azon gondolkoznak, hogy meg kellene határozni azt a plafont, amelynél tovább semmiképp sem emelik. Hogy ez mennyi lesz, és mikor vezetik be, egyelőre nem tudni, a következő években még biztosan nem, vagyis a mai ötvenesek számíthatnak arra, hogy 65 évesen még dolgozni fognak – ha bírnak. A korhatár kitolása jövőre több mint 37 ezer embert érint, és egyre többet fog, mert egyre hosszabb ideig élünk, de a statisztikai hivatal még nem határozta meg, hogy 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben mennyivel növelik a munkában töltendő időt. A módszert 2021-ben kellene felülbírálni, de hogy ez hogyan fog történni, attól is függ, ki lesz kormányon. Egy biztos: amikor a korhatárt már nem lehet tovább emelni, csak két lehetőség marad – vagy a nyugdíjbiztosítás összegét növelik, vagy a nyugdíjakat csökkentik. Egyik sem túl szívderítő kilátás, ezért az egyetlen megoldásnak azt tűnik, ha mindenki maga kezd takarékoskodni, hogy időskorában nyugalma és némi pénze is legyen.

 

Fillérek és pillérek

Azok számára, akik különösen megterhelő fizikai munkát végeznek, vagy komoly egészségi kockázattal jár a munkájuk, az állam a jövőben előnyugdíj igénylését tenné lehetővé. Hatvanéves koruk előtt mehetnének nyugdíjba úgy, hogy megkapnák a teljes összeget, vagyis nem csökkentenék a járandóságukat, mint a korkedvezményes nyugdíj esetében. Ez a tervek szerint csak abban az esetben lenne lehetséges, ha a harmadik pillérben már elegendő a megtakarításuk. (A harmadik pillérbe a munkáltató kötelezően fizet be legalább két százalékot a kivetési alapból. A munkavállalóknak nincs ilyen kötelezettségük).

Csehországban 2013 óta működik ez a modell, az előnyugdíjat azok kérhetik, akiknek legalább öt évük van hátra a nyugdíjkorhatárig, a havi járandóságuk pedig elérné az átlagkereset harminc százalékát. Akik egyszer már kérték az előnyugdíjat, azok nem szakíthatják meg, akkor sem, ha újra munkába állnak. Mivel ezt a járandóságot a saját megtakarításaikból folyósítják nekik, folyamatosan kapják mindaddig, amíg nem lesznek jogosultak a szociális biztosítótól kapott nyugdíjra. A cseh munkaügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt három év alatt 1143-an éltek a lehetőséggel.

A harmadik pillérben összegyűlt pénz mások számára is megoldás vagy legalább komoly segítség lehetne, de Szlovákiában alig 700 ezren takarékoskodnak ily módon. Ennek egyik oka, hogy elég magas összeget kell befizetni, vagyis csak azoknak éri meg, akiknek a munkáltatójuk is hozzájárul, a másik pedig az, hogy a megtakarítás csak a nyugdíjaskor elérésekor válik hozzáférhetővé. Ezt a szigorítást a kormány három éve vezette be, azzal érvelve, hogy az emberek ne költsék másra – például autóvásárlásra – a nyugdíj-kiegészítésre szánt pénzüket.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!