Nyári Mikulás, őszi karácsony

Egyre korábban indítják a boltok a kampányokat

Fotolia
Ünnepi végletek

Nyári karácsony Harry Potter-díszekkel

A korai karácsonyozás főleg az USA-ban és Nagy Britanniában divat. Az angol Tesco idén augusztus közepétől kínálja a karácsonyi csokoládékat. Több étteremben már júniusban felállították a karácsonyfát, hogy ráaggathassák a Harry Potter-díszeket, amelyeket egy angol dekorációs cég az első Harry Potter-könyv megjelenésének huszadik évfordulójára gyártott.

 

Abszurd ünnepvédők

A magyarországi Fiatal Családosok Klubja felhívást intézett a nemzethez, miszerint „azt valljuk, hogy az ünnepek identitásunk alappillérei, emberi mivoltunk egyik legszebb megnyilvánulásai, közösségeink tápláló ereje. Az ünnepek összemosása és elértéktelenítése mellett nem mehetünk el szó nélkül, meg kívánjuk védeni azokat!”

Az követelik, hogy karácsonyi díszítés és a „karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó árucikk” halottak napja előtt ne jelenhessen meg a boltokban. Továbbá hogy a mikuláscsomagokat, csokimikulásokat és a karácsonyi kellékeket csak úgy lehessen árusítani a boltokban, hogy egy 110-130 centiméter magas gyerek ne láthassa őket. Nem tudom, a gyakorlati megvalósítást hogy képzelték el. Mi lesz a 132 cm magasa nőtt kisgyerekkel, aki még hiszi, hogy a Jézuska hozza az ajándékot? Vagy az alacsonyabb szülő hogyan fogja levenni a felső polcokról a csokimikulást, fenyőfadíszt anélkül, hogy magára rántana többméternyi girlandot és égősort? De nem aggódom, biztosan ezt is kitalálják majd valakik, akik mindenkinek az életét szeretnék szépen megszervezni. Mert attól, hogy az ötlet abszurdnak tűnik, még nem kizárt, hogy éppúgy törvénybe iktatják, mint a vasárnapi zárva tartást. Aztán ha mégse jön be, majd visszacsinálják ezt is.

 

 

Az első csokimikulást idén október közepén láttam az egyik élelmiszerboltban. Nem is bújtatták el, a halottak napi mécsesek között pöffeszkedett tucatnyi társával, és nyilván senkinek sem jutott eszébe, hogy ez kegyeletsértés volna, hiszen mindkettő csak áru. Az meg, hogy melyiket mikor, hogyan és mennyire erőszakosan akarják ránk tukmálni, már a kereskedők ízlésén múlik. Amelyet általában felülír az üzleti érdek.

 

Hajtóvadászat a vásárlókra

Halottak napja után aztán szinte minden boltban roskadásig megpakolták a polcokat, sőt, mindenféle állványokat raktak szét csokifigurákkal, szaloncukorral, ünnepi csomagolású bonbonokkal, hogy karácsonyig legyen mit kerülgetnünk. A korai idénykezdés azonban nemcsak az élelmiszerboltok jellemzője, a ruhaüzletekből, illatszerboltokból és tulajdonképpen mindenhonnan, ahol eladnak valamit, már több mint egy hónapja zúdul ránk a karácsonyi kínálat, hangos zenével aláfestve.

Mi, akik november elején még inkább a kert és udvar rendbetételére, mint a karácsonyi ajándékvásárlásra gondolunk, némiképp ingerültté válunk ettől, mert nem értjük, miért kell magunkat mikulásrengetegen és szaloncukorhegyeken átverekednünk, ha csak pár kiflit meg tejet szeretnénk vásárolni, és miért van minden pulóveren idétlen rénszarvas vagy röhögő hóember. De akik értenek a marketinghez, azok azt mondják, a kereskedők kényszerhelyzetben vannak. „Elég, ha egy boltban korábban kirakják a karácsonyi árucikkeket, a többi megy utána, mert a tét az, hogy ki fogja meg magának hamarabb a vevőt. Minden viselkedéskutatás és pszichológiai elemzés azt mutatja, hogy ha a kereskedők megteremtik a kellő hangulatot, a vevőt könnyebben ösztönzik vásárlásra. A fények, a zene, az illatok mind-mind a karácsony otthonos melegét idézik, ezért költekezünk ilyenkor könnyebben. Persze ha a kereskedők túllőnek a célon, túl korán, túl harsányan kezdik, visszaüthet a dolog, és a vásárló inkább bosszankodik a túl sok impulzus miatt, mint hogy ráhangolódna az ünnepre” – mondja Martin Bajaník marketingszakértő, aki egy kizárólag hazai és főleg őstermelőktől származó termékeket kínáló áruház karácsonyi reklámkampányát tervezte.

 

A legkonzervatívabb ünnep

Mint mondja, a marketingeseknek októberben már nem tűnik úgy, hogy messze még a karácsony, mert ők ilyenkor rég leadták a terveket, és már lassan a húsvéton kezdenek gondolkozni. Bár azt ő is elismeri, hogy egyéb ötletek híján a legtöbb kereskedő csak azzal próbál több árut eladni, hogy évről évre néhány nappal előrehozza a karácsonyi idényt. „Nehéz is valami újat kitalálni, mert a karácsony témája nem hagy nagy teret a kreativitásnak. Szlovákia lakossága hagyománytisztelő, és mindig ugyanazt keresi. Legyenek mikulások, rénszarvasok, fenyőfák, angyalkák, betlehemek, gyertyák, motívumként jöhet a hal, a hópehely a mézeskalács, szóljon a Mennyből az angyal, a Jingle Bells meg a Last Christmas, körülbelül ez minden. A gyerekek évről évre ezt látják a szüleiktől, maguk is ezt adják tovább, így nálunk ez a legkonzervatívabb ünnep. Mindenki szinte ugyanazt várja, amit már ismer, sőt ha régi karácsonyokat idézünk meg, a nosztalgia is dob a hangulaton. A marketingesek számára mindig nagy kihívás, hogy az ismert motívumokat hogyan tudják újragondolni, szépen megmutatni és egy kis csavarral mégis valami újat vinni bele” – magyarázza Bajaník.

 

Van miből válogatni

Ilyen lehet például az ismert karácsonyi dalok átköltése némi humorral, amivel az említett élelmiszerbolt vevői idén találkozhatnak. A humor mindig bejön, és biztos siker az is, ha kisgyerek és/vagy állat szerepel a reklámban, vagy ha az üzenet megható. Utóbbi csak karácsonykor megengedett, sőt szintre elvárt, máskor nem szokták megríkatni a vevőket a kereskedők. Ilyenkor viszont még az unalomig ismert klisék és a giccs is megengedett, csak azt kellene végre eltalálni, mikor kezdődjön az ilyenkor. Mert hogy nem október közepén, azzal a legtöbb vevő egyetért, de sokak szerint még november eleje is korai. A logikus és hagyományokhoz hű eljárás az volna, ha adventtel kezdődnének a karácsonyi vásárok és akciók: négy hét alatt igazán mindent meg lehet vásárolni, amit akarunk, és amire telik. Csakhogy ma már sokan azzal érvelnek, hogy jobb korán kezdeni, mint aranyvasárnapon tolongani a tömegben, s pánikszerűen megvenni mindent, amit találunk.

A korai kezdés előnye az, hogy nem kell mindent egy fizetésből megvásárolni, a költség eloszlik három hónapra – érvel az őszi karácsony mellett Adriana Kusá, az egyik legnagyobb szlovákiai élelmiszer-üzletlánc marketingese. „Az üzletekben nincs tolongás, idegesség, nagyobb a választék, az eladók is jobban ráérnek, hogy segítsenek a választásban, és sok minden olcsóbb az előszezonban. Drágább ajándék esetében van idő átgondolni a vásárlást, összehasonlítani az árakat” – magyarázza.

 

Vásárolni nem kötelező

Lehet ugyan ebben is igazság, de azért ne higgyük, hogy ez az egész korai karácsonyosdi értünk, vevőkért van. A kereskedők a saját érdekeiket nézik, az egyre népszerűbb webáruházakkal próbálják felvenni a versenyt, és most már a nálunk is elterjedt Black Friday-ről, vagyis a nagy kiárusítások napjáról sem akarnak lemaradni. Ez minden évben az amerikai hálaadásnapot követő péntek, idén november 24-e volt. Emiatt igazán nem kellett volna októberben kirakni a karácsonyi árut, de hát az alatt az egy hónap alatt is elfogyott belőle valami. És mivel valami mindig elfogy, sok kicsi pedig sokra megy, nem tehetünk mást, mint hogy belenyugszunk abba, hogy lassan már a tanévkezdés után kezdődik a boltokban a karácsony. Végül is, vásárolni nem kötelező, és aki karácsonyi dalokat sem szeretne októberben hallgatni, az ne menjen bevásárlóközpontokba. A karácsonyi ráhangolódás mindenkinek máskor és máshogy kezdődik, s nem feltétlenül kell, hogy vásárlási őrületet jelentsen. Még akkor sem, ha körülöttünk minden ezt szolgálja; mert azt, hogy hová megyünk be, meddig maradunk ott, és mit veszünk le a polcról, még mindig mi döntjük el.  

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!