Készítsünk hógömbös képeslapot!

Manapság talán már nem is divat képeslapot küldeni. Pedig mekkora öröm az, amikor a postaládából nem csak szórólapok és számlákat tartalmazó borítékok potyognak ki, hanem üdvözlőlapok, esetleg karácsonyi jókivánságokkal teli levelek. Mindezt még különlegesebbé tehetjük, ha rászánunk egy délutánt és a képeslapokat magunk készítjük el. 

Amire szükséged lesz:

- színes papír: sötétzöld, olivazöld, barna, világoskék, világosbarna, fehér

-  írásvetítő fólia

- kétoldalú 3D ragasztó szalag

- ezüst szalagragasztó

- vonalzó

- vágólap / karton

- sniccer /szike

- olló

- körző

- ceruza

- pinzetta

- stiftes, vagy folyékony ragasztó

- világosbarna fix

- mintás lyukasztó:  fenyőfa, szarvas

- flitterek, csillámpor

- madzag/ szalag

- szalvéta

Essünk neki, próbáljunk ki egy igazán látványos, hógömböt imitáló darabot!

1.     Érdemes 30x30 cm-es scrapbooking-papírokat beszerezni, azokat elfelezve majd félbe hajtva  ideális méretet kapunk(15x15 cm). Természetesen más mértetekkel is lehet dolgozni attól függően, milyen papírokhoz jutunk hozzá a boltban.

2.     Az elejére kimérjük a nyílás helyét. A kör 8 cm átmérőjű ( A körzőt 4 cm-esre nyitjuk ki), amelyet a képeslap aljától (közepe: 7,5 cm-nél) számítva 8 cm magasságba rajzolunk meg. A körvonal mentén sniccerrel, vagy szikével kivágjuk a nyílást.

3.     A barna papírból kivágjuk a hógömb alját, majd ráragasztjuk a kék lapra a nyílás alá.

4.     A fehér papírból 15x15 cm-es darabot vágunk le, majd  8,5 cm-es kört rajzolunk fel a kékkel azonos helyre. Segítség képpen felrajzolhatunk egy másik, nagyobb kört is.Ez fogja a hátteret alkotni, ide kerülnek az egyes alkotó elemek. 

5.     A maradék fehér papírra ráragasztjuk az ezüst szalagragasztót és előre elkészített sablon segítségével kivágjuk a dombokat. A fenyőfákat és a szarvast lyukasztó segítségével készítjük el.

Tipp: A dombokat elkészíthetjük csillogó öntapadó dekorgumiból is.

 

6.      Folyékony vagy stiftes ragasztó és kétoldalú ragasztószalag segítségével felragasszuk a dombokat a fenyőfákat és a szarvast a megfelelő helyre.

7.     Ha elkészültünk a tájjal, következhet a hógömb elkészítése. Kétoldalú szalagragasztó segítségével szorosan ragasszuk körbe a gömböt a vonal mentén. Rajzoljuk fel az írásvetítő fóliára a kört. Ügyeljünk azonban arra, hogy legalább 0,5 cm-el nagyobb legyen mint az eredeti, majd vágjuk ki és töröljük le róla a fixet.

8.     Szórjunk flittereket a téli tájra, húzzuk le a fóliát a kétoldalú ragasztóról, majd fedjük le a fóliával a területet. A fehér lap négy sarkára készítsünk kétoldalú szalagragasztót és helyezzük bele az első lépésnél kivágott nyilásba.

9.    A gömb körvonalait kihúzhatjuk barna fixxel és tetszés szerint dekorálhatjuk szalaggal vagy madzaggal. Végül nem marad más hátra, mint egy vidám üzenetet hagyni a képeslap címzettjének. Például hogy Kedves Aranka! Egyiptomban töltöm az idei karácsonyt, de nektek hópelyhes, vidám, és persze meghitt ünnepeket kívánok!

 

Vida Nikoletta (A szerző felvételei)

A teljes cikk az Új Szó Hobbi mellékletében jelent meg