Téma a VASÁRNAPBAN: Nyári Mikulás, őszi karácsony

Egyre korábban indítják a boltok a kampányokat...

Fotolia

Az első csokimikulást idén október közepén láttam az egyik élelmiszerboltban. Nem is bújtatták el, a halottak napi mécsesek között pöffeszkedett tucatnyi társával, és nyilván senkinek sem jutott eszébe, hogy ez kegyeletsértés volna, hiszen mindkettő csak áru. Az meg, hogy melyiket mikor, hogyan és mennyire erőszakosan akarják ránk tukmálni, már a kereskedők ízlésén múlik. Amelyet általában felülír az üzleti érdek.

Halottak napja után aztán szinte minden boltban roskadásig megpakolták a polcokat, sőt, mindenféle állványokat raktak szét csokifigurákkal, szaloncukorral, ünnepi csomagolású bonbonokkal, hogy karácsonyig legyen mit kerülgetnünk. A korai idénykezdés azonban nemcsak az élelmiszerboltok jellemzője, a ruhaüzletekből, illatszerboltokból és tulajdonképpen mindenhonnan, ahol eladnak valamit, már több mint egy hónapja zúdul ránk a karácsonyi kínálat, hangos zenével aláfestve.

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, hogyan vélekedik a marketingszakértő; mire vágynak a szlovákiaiak; mit várunk; mi érvel az őszi karácsony mellett; mit tehetünk, ha nem tetszik…