Népviseleteink lelki szemmel

Bemutatjuk a VASÁRNAPBAN: egy fiatal komáromi fotós, Pálinkás Eszter sorozatot készített Szlovákia magyarlakta településeinek népviseleteiről

Pálinkás Eszter fotója

Vajon hányan tudjuk, hogyan öltözködtek egykor azon a tájon, ahonnan származunk, miképpen fonták a lányok a hajukat, milyen kendőt kötöttek az asszonyok? A régi viseletet ma szinte kizárólag a népdalkörök és tánccsoportok tagjai öltik fel, s aki nem érdeklődik iránta, nem is ismeri. Pedig nagy kár, mert nálunk is ahány település, annyifajta szoknya, pruszlik, lajbi, párta és főkötő. Egy fiatal komáromi fotós, Pálinkás Eszter ezért gondolta úgy, hogy sorozatot készít Szlovákia magyarlakta településeinek népviseletéről.

Eszter Budapesten fotóstanfolyamot és több online kurzust is elvégzett, s ma már fő foglalkozásának tekinti a fényképezést. Tájképekkel kezdte, ez a kedvtelése tulajdonképpen a természet iránti szeretetéből ered. „Először a kis digitális fényképezőgépemmel rögzítettem, ami tetszett: egy sétáló őzet, egy szép virágot. Később egyre több barátom kérte, hogy róla is készítsek felvételt. Igyekeztem úgy megörökíteni őket, ahogy a lelki szememmel láttam, és azt tapasztaltam, hogy tetszik nekik. Talán ekkor éreztem meg ösztönösen, hogy ez az én utam.”

 

Hogyan szeret fotózni? Milyen képeket kedvel? Mit tart művi poénkodásnak? Milyen sorozatokat készít? Hogyan dolgozik? Milyen tervei vannak a jövőben? Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Vrabec Mária írását.