Milyenek a Vasárnap olvasói?

A Vasárnap olvasói nem pártoskodók és nemzetieskedők, elsősorban munkát és békességet szeretnének. Leginkább az érdekli őket, ami a közvetlen környezetükben történik, és a mindennapi életüket érinti.

Somogyi Tibor fotója

A látszat ellenére sem a hazai, sem a magyarországi nagypolitika nem osztja meg őket. Ez derült ki abból a felmérésből, amelyet a szerkesztőség megrendelésére a Focus közvélemény-kutató ügynökség készített 722, tizennyolc éven felüli dél-szlovákiai lakos megkérdezésével.

A kérdezőbiztosok 2017. augusztus 21-e és szeptember 6-a között látogattak meg magyar nyelvű kérdőívvel Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa megyében olyan embereket, akik tudnak magyarul, vagyis van esély rá, hogy olvassák vagy ismerik a Vasárnapot. Bár sejtettük (hiszen cikkeinkkel ezt hirdetjük, és a Kopertába küldött levelekből is ez derül ki), mégis meglepett, mennyire józanul és mérsékelten gondolkodnak olvasóink. Az eredményekben nyoma sincs a hazai vagy a magyarországi pártok közti szakadéknak: a megkérdezettek nem a politikai kérdéseket tartják a legfontosabbnak, hanem azt, hogy régiójukban hogyan tudnak boldogulni. Az eredményekből a lap olvasói összetételén, olvasási szokásain kívül rengeteg minden kiolvasható a szlovákiai magyarság milyenségéről.

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária összefoglalja a reprezentatív felmérés tanulságait; megtudhatják, milyen a régiók helyzete; kik a legelégedettebbek, és kik a legelégedetlenebbek; van-e nemzetiségi feszültség, ha igen, hol és milyen arányban; a Vasárnap-olvasók mit tartanak prioritásnak az életükben; nacionalisták-e a szlovákiai magyarok; hogy viszonyulnak a magyarországi politikához; szerintük melyek a régió legnagyobb problémái; mit olvasnak, mit néznek, azon belül is mi érdekli olvasóinkat?