Megvásárolható a szerelem?

Egyre népszerűbbek az érdekházasságok, nálunk is. Az aranyásók virágkorukat élik. Nem új keletű dologról van szó: a történelem folyamán házastársat majdnem mindig politikai, üzleti érdek szerint választottak a férfiak. Vagy maguknak, vagy lányuknak-fiuknak. 

Fotolia

Az irodalomban is találunk jó pár ilyen történetet, gondoljunk csak a Mikszáth-féle Noszty Ferire, aki társadalmi helyzetén akart változtatni egy anyagilag stabil házassággal. Egyes kultúrákban ma is jelen van a szervezett házasság, leginkább tőlünk keletre minősül elfogadott és jól bevált módszernek.

Nálunk e fura életformának az alapfeltétele, hogy az egyik tag tetemes vagyonnal rendelkezzék. Őket hívja a szakirodalom sugar daddynek vagy sugar mommynak (cukros papa vagy cukros mama). A gazdag és sikeres társ általában ötvenen túl van, hiszen akkorra tudott annyi pénzt összeszedni, hogy magas életszínvonalon eltartsa magát, no meg a sugar babyt. Azt a vonzó lányt vagy fiút, aki gondtalan, pazar életre vágyik. Kettejük kapcsolatából lesz a sugar párkapcsolat, mely édes, mint a cukor – állítja az ezt az életstílust propagáló honlap. Mert ilyenek is vannak. Magyarországon és már nálunk is létezik több társkereső oldal, amely kifejezetten arra szakosodott, hogy az ilyen típusú kapcsolat iránt érdeklődőket összehozza – mert valljuk be, milliomos partnert találni nem egyszerű a hétköznapokban. Ilyen oldalon az első helyen a pénz áll. A regisztrált feleknek kötelező tudatniuk az anyagi helyzetüket. Olyan ez, mint a húspiac, ahol még az árat is megszabták.

 

Miért olyan különlegesek az érdekházasságok? Mit mond egy, a neve elhallgatását kérő, sugar kapcsolatban élő hölgy erről a viszonyról? Milyen veszélyeik lehetnek az ilyen sugar kapcsolatoknak? Mit mond minderről Szelle Elvira pszichológus? Miért kockázatos társkereső weboldalon ismerkedni? Mi van az érem másik oldalán? És néhány példa a leghíresebb sugar kapcsolatok közül…

Sok mindent megtudhat, ha elolvassa, minek járt utána Ázsoth Réka a Vasárnap már megvásárolható számában!