A családi ház szigetelése utólag

Az energiaköltség legnagyobb részét a fűtés teszi ki. A költségeket leghatékonyabban korszerűsítéssel, felújítással, illetve utólagos szigeteléssel csökkenthetjük.

Mivel mindenütt a fűtési költségek jelentik a legnagyobb kiadást, ezért először minden épületnél a fűtés körül érdemes vizsgálódni.

 

Szakszerű állapotfelmérés

Minden családi ház más, és egyedi felméréssel lehet pontosan meghatározni a felújítási munkák sorrendjét. Ha még nincs szigetelve a ház, a fűtési igény csökkentésével jelentős megtakarítás érhető el. Ezt a külső falon levő ajtók és ablakok cseréjével vagy szigetelésével és a födém, a tető, valamint a homlokzati falak utólagos szigetelésével lehet megvalósítani.

Először érdemes az ajtókat és az ablakokat megnézni. Úgy is cserélhetjük az ablakot, ha a régi tokot a falban hagyjuk, ilyenkor az ablakcserét el lehet végezni a homlokzat szigetelése után is. Ha azonban az ablakcserét a tok kibontásával végzik, akkor a külső falak szigetelése előtt kell az ablakokat kicserélni. Ezután következhet a homlokzat szigetelése.

A családi házak szigetelésekor az lenne a legjobb, ha az egész házat egyszerre lehetne felújítani, ez azonban elég tetemes összegbe kerülne, és nem biztos, hogy a családnak van olyan sok pénze. Ezért érdemes megtervezni a hőszigetelés lépéseit.

 

Hol kezdődjék a szigetelés?

A hőszigetelést mindig a legnagyobb veszteséget okozó helyen érdemes elkezdeni. A szigeteléssel foglalkozó szakemberek hőkamerával fel tudják térképezni a házat, és ennek alapján már látni lehet, a háznak hol van a ház legnagyobb hővesztesége – a külső falaknál, vagyis a homlokzaton és a lábazaton keresztül, vagy a tetőtéren át illan-e el a meleg leginkább.

A lábazatot a homlokzattal együtt érdemes szigetelni, a tetőtér és a homlokzat szigetelése viszont két külön munkafolyamat is lehet. Ha nincs lehetőség egyszerre mindkettőt elvégezni, akkor a nagyobb hőveszteséget okozóval érdemes kezdeni a felújítást. Ha még nincs szigetelve a ház, akkor az ablakok cseréjével, a homlokzat, valamint a tetőtér szigetelésével akár 50%-ot is megtakaríthatunk a fűtési költségeken.

 

Milyen szigetelőanyagot válasszunk?

Ha már tudjuk, hol a legnagyobb a hőveszteség a házon, akkor ott érdemes szigetelni. A következő lépés a szigetelőanyag kiválasztása; a választék bőséges, nem könnyű kiigazodni a sokféle anyag között. Ha csak a hőszigetelő árát nézzük, akkor hosszú távon szinte biztos, hogy rosszul járunk.

Sokan a szigetelőanyag vastagságát gondolják meghatározónak, pedig a minőségbeli eltérések ennél sokkal többet nyomnak a latban, tehát elsősorban az egyes anyagok hőszigetelő képességét kell figyelembe venni.

A szigetelőanyagoknak a hővezetési ellenállása, az R-értéke (m2K/W (négyzetméter x Kelvin/Watt) mutatja a hőtartó képességüket. Minél nagyobb az R-érték, annál jobb az anyag hőszigetelő képessége.

 

Polisztirol vagy kőzetgyapot?

A hőszigetelés foka mellett fontos szempont az egyes szigetelőanyagok ára is. A homlokzati falak szigetelésére a polisztirol és a kőzetgyapot a leggyakrabban használt. A polisztirollemezek olcsóbbak, ezzel szemben a kőzetgyapotnak sokkal jobb a páraáteresztő képessége és a hangszigetelése, ráadásul nem is éghető, amit a polisztirolról nem mondhatunk el. Szakszerű kivitelezéssel (perem-pont módszer) azonban biztonságos homlokzati hőszigetelést jelentenek a polisztirollemezek is, nem kell tartani a beépítésüktől.

 

Hőszigetelő rendszerek

Arra is érdemes figyelni, hogy a nagy gyártók ma már teljes hőszigetelő rendszereket kínálnak, amelyek együttesen szavatolják az igazán jó hőszigetelő képességet. Tehát érdemes nem eltérő elemekből összevásárolni pl. a homlokzati hőszigeteléshez szükséges lemezeket, alap- és fedővakolatot, jobb egy rendszert megvásárolni. Ami azért is előnyös, mert a rendszerekre akár 10 éves jótállást is vállalnak a gyártók, sőt, van olyan gyártó is, amely 25 éves jótállást ad a hőszigetelő rendszereire, és akár kedvezményesen is hozzájuk lehet jutni.

Nem árt azonban körültekintőnek lenni, mert sok gyártó cég sokféle homlokzati rendszert forgalmaz, és nem mindegyikük alkot igazán jó minőségű, összehangolt rendszert. Egy azonban biztosnak tűnik: a nevesebb gyártók rendszereiben mindig jobban lehet bízni, mint a kisebb, ismeretlen piaci szereplők kínálatában.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

 

Mesterünk, szigetelés.net