Pozsonyi Dzsessznapok 2017

Valószínűleg a valaha volt legjobb Dzsessznapok zajlanak majd idén – így hirdetik páran a zenei seregszemlét a legnépszerűbb közösségi portálon. Ez talán túlzás, de az előjelek kedvezőek. 

Nem a nagy, befutott nevek miatt, inkább a vájt fülű dzsesszrajongók prognózisa lehet az iránytű. Persze húzónevek is lesznek, mint a Blood Sweat & Tears klasszikus jazz-rock formáció, akik a hatvanas évek végén a műfajukhoz szokatlan módon slágert is jegyeztek a zenei „tőzsdén” (Spinning Wheel). Stílusuk: rockos alapra helyezett dzsessz, énekhanggal, fúvósokkal megtűzdelve. A másik nagy név Marcus Miller. Ő mint Miles Davis producere vált világhírűvé, ma is egyengeti mások útját, mellette zeneszerzőként, zenészként, basszusgitárosként is aktív. Marcus Miller a háromnapos rendezvény után egy héttel, október 29-én lép színpadra az Ateliér Babylon klubban.

A vokális dzsessz felől két tengerentúli énekesnő neve érdemel említést. Hailey Tuck a régebbi, stilizált éneklésben jeleskedik, nosztalgikus, a múlt század harmincas éveire emlékeztető hangulatra építi műsorát. Shayna Steele soulos, elvontabb dalokat választ műsorába, figyelemre méltó az őt kísérő négytagú együttes tudása is. A Dzsessznapok egyik érdekes színfoltjának ígérkezik a francia Laura Perrudin, aki hárfán adja elő egyszemélyes produkcióját.

Roy Hargrove-ot, a kétszeres Grammy-díjas trombitást és kvintettjét is meghallgathatjuk, valamint Cory Henryt és The Funk Apostles nevű együttesét, ami fekete zene a javából, a Hammond-orgona dominanciájával. A fiatalabb, kategóriába sorolhatjuk a szaxofonos Amit Friedman és együttese produkcióját, valamint a Portico Quartet fellépését. Utóbbi többször zenélt hazánkban, nem mindennapi csemege.

A „B” színpadon idén is versenyre kelnek a fiatal szlovák és cseh zenei tehetségek. Minden adott a műfaj október 20–22-i (Incheba) és október 29-i (Ateliér Babylon) hazai ünnepéhez.

Strieženec Alex