Használt notebook eladójának utolsó mondatai

Használt notebook vásárlásakor nem árt résen lenni. Ha igazán jó döntést akarsz hozni, figyelj oda az eladó óvatlanul elejtett szavaira. Eláruljuk, mi mindenre érdemes. 

„Csak a gyerek játszott rajta”

Az a berendezés, amelyen egy gyerek játszik, az átlagosnál sokkal nagyobb veszélynek van kitéve. Nem közömbös, hogy a gyerek néhány éves vagy tinédzser-e. De mindegyik korosztály esetében általános igazság, hogy nincsenek tekintettel a berendezések pihenési igényére. A gyerekek általában kikapcsolás nélkül, akár egész nap képesek nyúzni a technikát (ha hagyják nekik). Ez pedig a legtöbb hordozható számítógépnek nem használ.

Az általuk előidézett leggyakoribb hibák:

·       a töltő konnektorjának tönkretétele

·       a billentyűzet vízzel, esetleg cukros italokkal való leöntése (ezt a billentyűzet alatti tócsafoltok jelezhetik)

·       túlmelegedés miatti általános elhasználódás

 

„Az akkut nem is használtam”

Ha néhány éves számítógépről van szó, ez a mondat egyet jelent azzal a ténnyel, hogy az akku teljesen használhatatlan. Kevés dolog tudja jobban tönkretenni, mint az, ha használat nélkül állni hagyják. Kivétel lehet, ha megfelelő tárolási körülmények között tartják. Erre azonban az átlagos háztartásokban kevés példa akad.

Sokkal megnyugtatóbb, ha a tulaj azt közli, hogy gyakran futtatja akkumulátorról a gépet, és minden rendben van vele.

 

A leggyakrabban romló alkatrész

Ez a merevlemez. Ha valaki szeretne megszabadulni régi számítógépétől, a leggyakrabban azért teszi, mert az már nagyon lassan dolgozik. A gondot sokszor a hibás merevlemez okozza, amely az összes adatot és az operációs rendszert is tárolja. Ha rossz, akkor egyre lassúbb, vagy egyáltalán nem működik. Az egység cseréje legtöbbször rutinfeladat, mégis az 50-100 euróba kerülő javítás alaposan drágíthat egy használt gépet.

Koller Péter