55 éves korunk után lehúzhatjuk a rolót?

Bár a nyugdíjkorhatár egyre magasabb, az 55 év felettiek már szinte egyáltalán nem tudnak munkát találni.

Fotolia

Hiába dolgozták ki az időskori aktivitásra vonatkozóan programok és tanulmányok sorát, a valóság az, hogy hatvan felé az emberek nagy része bezárkózik, és a családjára összpontosít. Nem úgy a tőlünk nyugatra élő nyugdíjasok: ők ilyenkor kezdenek utazni, társadalmi életet élni, önkénteskedni, esetleg új szakmát tanulni.

Szakemberek szerint ötvenen túl azért nem tudnak az emberek elhelyezkedni, mert szabad munkahelyek leginkább a termelésben és a boltokban akadnak – vagyis ott, ahol kemény fizikai munkát kell végezni vagy egész nap talpon lenni. „Ilyen korban jelentkeznek az első komolyabb egészségi problémák, mint az ízületi és derékfájdalmak vagy a magas vérnyomás. Ezek egyike sem engedi, hogy az ember három műszakban dolgozzon, állandóan állásokra, létrákra mászkáljon, vagy egész nap talpon legyen” – mondja Tomáš Ďurček ortopéd szakorvos.

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, mi jelent még gondot; miért nem találnak megfelelő munkát az idősebbek; általában hány éves korig ível a karrier; miért látni fiatalokat a recepción; mi az az ezüst gazdaság…