Új seprű az oktatási minisztériumban

A VASÁRNAP témája. Ha a tárca irányításával ideiglenesen megbízott minisztereket is beszámítjuk, az elmúlt nem egész huszonhét év alatt húszan váltották egymást az oktatásügyi minisztérium élén. 

TASR

A legtöbben alig egy-két évig bírták, nem csoda, ha ennyi idő alatt semmiféle programot, ne adj’ isten reformot nem lehetett véghezvinni. A teljes kormányzási időt, négy évet, csak két SNS-es oktatásügyi miniszter: Eva Slavkovská és Ján Mikolaj töltötte ki, de abban sem volt köszönet.

Értelmes magyarázat nincs, de ahányszor a Szlovák Nemzeti Párt kormányba kerül, mindig jogot formál az oktatásügyi tárcára, és mindenki úgy tesz, mintha ez meg is illetné. Pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy a nemzetiek által fémjelzett időszakokat teljes hozzá nem értés és korrupció jellemezte.

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, miért maradunk le a többi uniós ország mögött; mi várható az új oktatási miniszter asszonytól, és mi az, ami rá vár; milyenek az SNS-es kormánytagok; milyenek voltak az eddigi oktatási miniszterek, milyen volt Slavkovská bizonyítványa; miért mentünk Mikolajjal Košicére; mi volt Plavčan esete az uniós alapokkal; mi lesz az új miniszter tesztje…