7 tipp, hogy jól kezdődjön az egyetemi élet

Azt már tudjátok, hogy milyen egyetemre fogtok járni, hiszen a jelentkezésen és a felvételin rég túl vagytok. A szemeszter kezdete előtt azonban a gólyáknak sok dolguk akad, és könnyen belebonyolódhatnak az új környezet, rendszer, város sűrűjébe. Mutatjuk, hogyan lehet jól indítani az egyetemi életet. 

1. Ismerjétek meg az új várost

Kevesen vannak, akik abba a városba járnak egyetemre, ahol a gyerekkorukat is töltötték. Ezért derítsétek ki, hol találjátok a könyvtárat, hogyan juttok el a vonatállomásról az egyetemre, a szállásotokra, mentsétek el néhány taxitársaság telefonszámát. Szánjatok időt sétákra a szemeszter megkezdése előtt, ismerjétek meg a környezetet; pár hét múlva rutinosan fogtok közlekedni az új városban.

 

2. Albérlet vagy kollégium?

Nehéz döntés lehet, hiszen nagy a különbség közöttük. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya, nektek kell eldöntenetek, hogy mik az elsődleges szempontok. Az egyik kényelmes ám költséges, míg a másikban jó baráti társaságok alakulhatnak ki, de a környezet sokszor zavaró lehet a kényelemhez és magánszférához szokott hallgatónak.

 

3. Hivatalos dolgok

Az egyetemen jó pár hivatalos dolgot kell elintézni, mint a beiratkozás, az órák felvétele, a különböző épületekben tartott órák látogatása. Ha nem sikerül minden elsőre, nem kell pánikba esnetek, szánjatok egy kis időt az egyetem működési rendszerének a megismerésére. Az elsőévesekkel sokszor türelmesebbek az egyetemen dolgozók, kérdezzetek tőlük bátran, ha bármilyen kérdésetek van.

 

4. Barátkozzatok

A közösségi oldalakon biztosan számos csoport alakult már, ahova ti is csatlakozhattok. Itt bátran tehettek fel kérdéseket, ismerkedhettek, más elsőévesekkel barátkozhattok. Közösen sokkal könnyebben megtaláljátok a megoldásokat, és a szabadidőtöket se kell egyedül töltenetek. Az egyetemi évek alatt kialakult barátságok nagyon szorosak tudnak lenni, így ne burkolózzatok magányba, legyetek nyitottak a társaitok felé.

 

5. Érkezzetek idejében

Mindig érkezzetek idejében az órákra, főleg az elején. Nem lehet kifogás az, hogy nem találjátok a tantermet: induljatok el inkább fél órával korábban. Nem jó, ha a tanár úgy fog rátok emlékezni, hogy ti vagytok azok, akik késnek az előadásokról. Ha hamarabb érkeztek, az arra is jó, hogy ismerkedjetek a többiekkel, és felfedezzétek az egyetem épületét.

 

6. Vegyétek fel a ritmust

Pár nap alatt fel tudjátok venni az egyetem ritmusát, könnyen hozzá tudtok szokni. Lehet, hogy eleinte nem így tűnik majd, de idővel könnyen kiigazodtok. Próbáljátok meg minél hamarabb belerázódni az új helyzetbe, megjegyezni, mikor hova kell mennetek, megnézni, hol vannak a különböző részlegek, hogy amikor például használnotok kell a könyvtárat, tudjátok, merre keressétek.

 

7. Élvezzétek

Ne görcsöljetek mindenen, élvezzétek, hogy egyetemisták lettetek. Ne csak a féktelen bulikat keressétek, de néha engedjétek meg magatoknak a lazítást. Ha valami nem sikerül, például az első vizsgaidőszakban, vagy az első esszé nem lesz a legjobb, ne csüggedjetek: adjatok magatoknak időt arra, hogy belerázódjatok az egyetemi életbe. Élvezzétek ki minden pillanatát, hiszen nagyon gyorsan vége lesz.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!