Mit is jelent a cyberbullying?

A kifejezést egyre gyakrabban lehet hallani, főleg a fiataloktól. Az online, elektronikus megfélemlítést jelöli elsősorban a tinédzserek körében, akik a technika segítségével bántalmazzák a kiszemelt áldozatot. 

Hogyan használjuk okosan a Facebookot?

Mindenki szeretne a közösségi média részese lenni, főleg a fiatalok. Sok szülő nem engedi meg, hogy gyereke használja ezeket az oldalakat, míg mások rábízzák a döntést, hogy csatlakozik-e. Kívülről vonzónak, csillogónak és csábítónak tűnik a Facebook és a társai, azonban számos buktatót, veszélyt rejthetnek, ha nem vigyázunk. Ezekre próbáljuk meg felhívni a kezdő és haladó felhasználók figyelmét. Sorozatunkban mutatjuk, mi mindenre kell odafigyelni, és hogyan lehet okosan használni a közösségi hálókat. 

Ezen megfélemlítő üzeneteket vagy telefonhívásokat érthetünk, kigúnyolást, megszégyenítést, olyan pletykák terjesztését, amelyek rossz hatással vannak az áldozatra. Az agresszorok leggyakrabban az internetet, ezen belül is a közösségi hálókat használják fel, ahol szinte fénysebességgel terjednek a rosszindulatú híresztelések.

Az elektronikus zaklatásnak több fajtája van; az alábbiak a legelterjedtebbek:

* Cyberkövetés: Számtalan sms, telefonhívás, e-mail, facebookos üzenet, like-ok, kommentek egy személytől. Ha valamit feltöltötök bármelyik közösségi oldalatokra, azonnal reagál rá. Lehet, hogy ismeritek is az illetőt, de az is lehet, hogy sohasem láttátok, csupán a hálón szerzett „ismerősötök”. Ezért is fontos, hogy olyan személyek legyenek veletek kapcsolatban, akiket a valóságban is ismertek.

* Cyberkiközösítés: Nem lehettek részesei egy olyan online csoportnak, ahova szeretnétek tartozni, vagy ahova akár tartoztatok is a múltban.

* Cybermanipuláció: Bizalmatokba férkőzik valaki, aki először nagyon barátságos, de idővel visszaél azzal, hogy közeli kapcsolatba kerültetek. Veszélyes és furcsa dolgokat kérhet tőletek, s ha nemet mondotok neki, győzködni kezd a saját igazáról. Nagyon vigyázzatok, soha ne tegyetek olyat, amit később megbánhattok.

* Cyberagresszió: Valaki vulgárisan, bántón, agresszívan ír rólatok az interneten, vagy sértő üzeneteket küld nektek.

* Cyber-szexuáliszaklatás: Valaki szexuális töltetű képeket vagy üzeneteket küld nektek vagy követel tőletek. Ha kedvesen kéri is, de sokszor, annak ellenére, hogy mondtátok, ne tegye, az is zaklatásnak minősül.

* Happy slapping: Így nevezzük azokat a különféle bántalmazásokról készült szörnyű videókat, amikor az agresszor tudja, hogy tettét megörökítik, s emiatt feltűnően, agresszívan bántalmazza áldozatát, akár fizikailag. Neki is, társainak is a szórakozás és „hírnév szerzése” a célja. A rendőrség legtöbb esetben ki tudja nyomozni az elkövetőket.

* Cyberpletyka: Rosszindulatú pletyka terjesztése elektronikus úton.

Ha az elektronikus megfélemlítés bármelyik formájával találkoztok, kérjetek segítséget a felnőttektől! Az ilyenfajta bántalmazástól nagyon nehéz megszabadulni, és akár szörnyű vége is lehet, úgyhogy ne titkolózzatok, nem éri meg, még akkor sem, ha esetleg szégyellitek, vagy féltek a felnőttek reakciójától. Fontos, hogy az agresszor, bár különböző okokból, de élvezi a bántalmazást. És ahogy titeket, úgy másokat is zaklatnak. A megfélemlített, az áldozat pedig szenved.

A zaklatás, pletyka, bántalmazós videók, képek mind az elektronikus bántalmazás formái, amely 2010. január 1-jétől bűncselekménynek minősül. Ez is azt mutatja, hogy komoly dolog, és nem szabad átnéznünk felette.

Hakszer Loreta

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!