A biológiától a magyar vállalkozások támogatásáig

A királyhelmeci Drab Melinda igazi reneszánsz ember. Végzettségét illetően biológus, de van lakberendezői képesítése is, ő vezeti egy hazai női magazin Otthon rovatát.

Mindeközben a cukrászat terén is eredményesen teljesít. Tíz éven át kereskedelmi szakértőként a gyógyszeriparban tevékenykedett. Napi munkája ma is az üzleti élethez köti, hiszen ő a Magyar Nemzeti Kereskedőház királyhelmeci irodájának vezetője. De haladjunk sorjában!

 

Miért lettél biológus?

Eredetileg kutatóorvosnak készültem, de nem vettek fel, ezért döntöttem a biológia mellett. Tulajdonképpen minden érdekel, ami összefüggésbe hozható az ember felépítésével, különös tekintettel a sejtbiológiára. Ezen a szakon gyakorlatilag hasonló témákkal foglalkoztunk, mint az orvostanhallgatók, sokszor még a tankönyveink is megegyeztek. Magyar középiskolából elkerülni Pozsonyba tudományos biológiát hallgatni nem volt egyszerű dolog, rengeteg áldozatot igényelt, de a mai napig nem bántam meg a pályaválasztásomat, hiszen olyasmit tanultam, amiből a világ bármely táján meg tudnék élni. Szakdolgozatomat a Szlovák Tudományos Akadémia Molekuláris Fiziológiai és Genetikai Intézetében írtam. Ha nem vágyom vissza szülőföldemre, ma valószínűleg egy kórház citológiai osztályán kutatnék. De hazajöttem, és tíz éven át a gyógyszer-kereskedelemben hasznosítottam a tudásomat. Itt szereztem a kereskedelmi tapasztalataimat. Az ismert szlovén gyógyszercég szívgyógyszereit népszerűsítettem, ráadásul vezető munkatársnak számítottam. Csak hát az új gyógyszertörvény bevezetése ellehetetlenítette a munkámat. Korábban otthonról indultam a napi feladataim elvégzésére, de aztán kötelező volt naponta beutaznom Kassára; ez roppant fárasztónak bizonyult, és hálás vagyok a Jóistennek, hogy adódott ez a mostani feladat, amely bár szintén sok utazással jár, közel sem annyira feszített tempóban.

 

Még mielőtt beavatnál, tudom, hogy te sohasem voltál szakbarbár. Bár teljes erőbedobással végzed mindenütt a feladataidat, mindig ki-kitekintesz más területekre is, ott is képzed magad. Gimnazistaként bejutottál a Szép magyar beszéd országos döntőjébe, egyetemistaként belekóstoltál az újságírás rejtelmeibe…

Így igaz, világéletemben szerettem tanulni. Elsőéves voltam az egyetemen, amikor a Budapesti Média Intézet hétvégeken Dunaszerdahelyen újságírói tanfolyamot hirdetett. Pihenés- és szórakozásképpen jelentkeztem. Havas Henrik óráit sohasem felejtem el! Rengeteget tanultam tőle (is), de nagyon sok új kapcsolatra is szert tettem, amelyek a későbbiekben megfizethetetleneknek bizonyultak.

 

Aztán a gyógyszer-kereskedelem mellett rajzot tanítottál, és lakberendezői tanúsítványt is szereztél.

Sajnos, a nagykaposi magánszakiskolában – megszűnése miatt – mindössze egy évet állt módomban tanítani, de nagyon megszerettem ezt is, majd egy internetes felhívásnak köszönhetően Miskolcon beiratkoztam egy lakberendezői tanfolyamra. Egy éven át heti két alkalommal jártam erre a képzésre, s amikor sikeresen befejeztem, azonnal publikálni kezdtem Tető alatt címmel egy hazai magazinban, épp a Vasárnapban. Ezt a munkát azóta is folytatom, évente kétszer (karácsonykor és húsvétkor) saját kreációimat is bemutatom. A tetoalatt.blogspot.sk című blogon is követhető vagyok. Szívesen készítek lakásdíszeket, felújítok régi bútorokat, ötleteket adok, hogyan tehető egy otthon valódi otthonná.

 

A legújabb sikeredet pedig a cukrászat terén érted el.

Az egyik ismert margarinmárka fotóversenyt hirdetett, melyben azt keresték, ki süti Szlovákiában a legszebb kuglófot. Imádok sütni, ezért beneveztem, és mit ád Isten, meg is nyertem. Rengeteg különleges, sütéskor felhasználható eszközt kaptam ajándékul, cserében viszont elkérték kuglófom receptjét.

 

És akkor most a jelenlegi munkahelyedről!

A Magyar Nemzeti Kereskedőház királyhelmeci irodájának vezetője vagyok. A Kereskedőház célja, hogy segítse a nemzetközileg is versenyképes termékeket előállító és szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások exportképességét. Jelenleg négy kontinens hatvan országának piacát tette közvetlenül elérhetővé partnerei számára. Tevékenysége két pillérre épül. Egyrészt irodái révén felméri az anyaországi és a határon túli magyar cégek szempontjából fontos üzleti lehetőségeket, és a versenyképes vállalkozásoknak üzleti lehetőségeket keres a külpiacon. Másrészt szakértői felkutatják azokat a magyar cégeket, amelyek az exportpiacainkon is sikeressé válhatnak. Magyarország gazdasági sikerei csak úgy lehetnek teljesek, ha minden magyar vállalkozásnak, köztük a határon túliaknak is lehetőséget teremtünk arra, hogy exportsikereket érjenek el. Ezért kezdte meg a kereskedőház 2015-ben kialakítani közép-európai hálózatát. Azóta már 22 külképviselet nyílt meg a szomszédos országok magyarlakta területein és Lengyelországban.

Zsebik Ildikó

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg