Legyünk pozitívak?

Minél több pozitív életfilozófiát ismer meg az ember, annál feszültebb lesz amiatt, hogy vajon megfelelő körültekintéssel, ezeknek megfelelően él-e. A pozitív életfilozófiák követői önmaguk állandó „felügyelete” mellett másokat is gyakran szakítanak félbe csak azért, hogy kijavítsák a helytelennek vélt mondataikat.

Ha oktattak már ki negatív megnyilvánulásaid miatt, vagy esetleg te ütközöl meg másnak a kifejezésein, érezheted, hogy a kényszeres optimizmus inkább feszültséget okoz emberi kapcsolataidban, mint nyugalmat teremt. Ha nem ez a megoldás nyitja, hogyan léphetsz túl borús gondolkodásodon feszültségek nélkül?

A legtöbben úgy képzelik, hogy pillanatnyi gondjainkat úgy tudjuk megoldani, hogy a lehető legnagyobb erőfeszítéssel a pozitív jövőnkre összpontosítunk. Olyan ez, mintha úgy szeretnél rendet tenni az egyik szobában, hogy a felesleges kacatokat áthordod a másikba. Attól, hogy nem lesznek a szemed előtt, még nem tűnnek el, nem változik semmi. A legtöbben így takarítanak otthon.

Az optimista életfelfogás hasonlóan működik. Attól, hogy a rossz dolgokról nem akarsz tudomást venni, még nem enyésznek el. Az ember csak akkor akar pozitív lenni, ha nem az. Ha annyit teszel, hogy megfigyeled mindennapi megnyilvánulásaidat, észreveszed majd saját gyengéidet. És ha felismerted őket, meg is szabadulsz tőlük.

Koller Péter

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!