Kánikula kismamaként

Veress Anita diplomás szülésznő, a Gravid Info tanácsadója, a Minority Kids szerzője

Hasznos tanácsok

* Hűsítsd a levegőt: ventilátorral, légkondicionálóval (ügyelj a kinti és benti hőmérséklet közti egyensúlyra), rolókkal, sötétítőkkel

* Hűsítsd magadat: nedves, hideg borogatás a tarkón vagy a test más részein, vegyél többször kellemesen langyos zuhanyt

* Hogy csökkentsd a lábödémásodást, ülő tevékenységnél polcold fel a lábad, óránként sétálj kicsit, és végezz gyakorlatokat. Ezzel serkented alsó végtagjaid vérkeringését

* Kerüld a nagy főzéseket. 50 fokban nehéz egy egész menüt elkészíteni

* Grillezéskor óvatosan a krumpli- és majonézes salátával

A nyár szó hallatára mindenkinek a hőség jut eszébe. Ezt valahogy ki kell bírni. Nemcsak az idősek és szívbetegek viselik rosszul, a várandósokat is gyötri a kánikula. Ebben a cikkben szeretnék pár jó tanáccsal szolgálni, hogy könnyebbek legyenek a mindennapok.

 

Folyadékbevitel

Ez az egyik legfontosabb dolog, amelyet kismamaként nem lehet elhanyagolni: két liter folyadékot kell ilyenkor inni. A nagy melegekben ez a mennyiség akár egy literrel is növelhető.

A hormonok lelassítják a nyirokkeringést, ezáltal megnő a kismama vízháztartása. Elsősorban vizet igyunk. Figyeljünk oda az ásványvizek ásványianyag-tartalmára. Ha meghaladja az 1500 mg-ot literenként, túlterheli a veséket, és vizesedést okoz, amelynek eredménye a lábak puffadása. A vizesedést nem szabad félvállról venni, a terhességi toxémia egyik kísérő tünete. Három alaptünete van: vizenyő, fehérjevizelés és magas vérnyomás. A tünetekhez vagy valamelyikükhöz súlyos esetekben görcsroham és kóma is társulhat. Viszont nem kell elutasítani a friss smootie-kat, a hűtött gyümölcsteákat (erős vízhajtó teák kizárva), s a gyümölcsleveket sem; az utóbbiaknál figyeljünk oda a cukortartalomra. Ha hosszabb időre kell elhagyni a hűvös lakást vagy a légkondis irodát, ne feledkezzünk el vizet vinni, naptejet használni, kalapot feltenni.

 

Táplálkozás

Nyáron senki sem kívánja a laktató, nehéz ételeket, ugyanis megterhelik és melegítik szervezetünket. Ez a kismamákra is igaz. Nyugodt szívvel fogyaszthatunk hűsítő gyümölcsleveseket, friss, könnyű salátákat, sok-sok gyümölcsöt és zöldséget, legfőképp nyers vagy párolt formában. Ezek vitamin- és folyadéktartalmuk miatt is elengedhetetlenek. Természetesen a húsok fogyasztása nem ellenezhető, de köretnek inkább valami könnyűt válasszon a kismama.

 

Ruházat

Mindenképpen a könnyű, szellős, természetes anyagból készült ruhadarabok viselése ajánlott. Velük megelőzhető az izzadás, nem tapadnak a bőrhöz, kisebb a mell alatti és hasi kiütések kialakulásának kockázata.

 

Napsütés, mozgás, fürdőzés

A kismamáknak nem ajánlják a napozást, mivel a hormonális változások miatt a bőr könnyebben leég, és hamarabb alakulnak ki májfoltok is. A pocakot ne tegyük ki erős napfénynek: vékony kendővel fedjük le, üljünk árnyékban. A magzatvíz hőmérséklete ilyenkor felemelkedik, s ez nem jó a bentlakónak. Ha a mozgásigény a terhesség alatt sem lankad, akkor a délelőtti, valamint kora esti órákra időzítsük a sétákat, a jógát (akár a szabadban is). Ami a fürdőzést illeti, a természetes vizek, tiszta tavak ajánlottak. Ha valaki mégis a termálfürdőt választja, mártózás után alaposan lezuhanyozzon le, hiszen a várandósság alatt a hüvely fogékonyabb a folyásokra, fertőzésekre. Még több információ a www.minoritykids.sk oldalon.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!