A szakember tanácsol

Sedliak Ilona rovata

Több mint húsz ápolt, fiatal beszterceiszilva-fám van, de a szükséges szilvát mégis a piacról vagyok kénytelen beszerezni. A méhek kézséggel elvégeznék a megtermékenyítést, de sajnos virágot gyakorlatilag nem hoznak. Szeretném tudni, hogy tápanyaghiány vagy valami más lehet-e ennek az okozója. A gyümölcsfákat permetezni nem szoktam, de valószínűleg ez már a múlté lesz, mert egyre szaporodnak a kártevők, és más lehetőség nem marad.

Köszönettel, Kovács Jenő, Jablonca

 

A besztercei szilva a legfogékonyabb a szilvahimlő nevű vírusos betegségre. Szlovákiában ezt a fajtát már nem ültetik, de a környező országokban sem. A betegségre azonban nem jellemző, hogy a fák nem virágoznak. A tünetek a leveleken, gyümölcsön láthatók. A gyümölcs korán lehullik, de ami a fán marad, az is használhatatlan, íztelen, kemény, torz, mézgás lesz.

A gyümölcsfákon az erős növekedést és a termőrügyek hiányát a talajban a nitrogén magas szintje okozhatja. Ezt gyakori és nagy mennyiségű szerves trágya vagy nitrogéntartalmú műtrágya használata válthatja ki.

A fákat most, augusztusban meg kell metszeni, főleg a belső, koronát besűrítő, függőlegesen felfelé törő ágakat kivágni, hogy a fény, a napsugarak oda is bejuthassanak. A virágrügyek a vízszintesen elhelyezkedő ágakon erőteljesebben fejlődnek. Ott, ahol ezt meg lehet tenni, le kell húzni, kötözni az ágakat olyan helyzetbe, mintha a termés súlya húzná le őket. Ezzel a módszerrel már most elindítjuk a termőrügyek kialakulását.

A termőrügyek kifejlődéséhez a fontos tápelem a foszfor (P). Ez azonban erősen kötődik a talajszemcsékhez, tehát mélyre, a fa gyökereihez kell juttatni. A lombkorona peremén vastagabb csővel, karóval szúrjunk legalább 40-50 cm mély lyukakat, és ezekbe öntsük a tápoldatot, amely csak foszfort (P), esetleg káliumot (K) tartalmazzon. Ne legyen benne még minimális mennyiségű nitrogén (N) se. Legcélszerűbb vödörben elkészíteni: beleszórjuk a műtrágyát, ráöntjük a vizet, és elkeverjük. 10 literes vödörben 1 kg trágya feloldásával 10%-os oldatot, 0,5 kg trágya felolvasztásával 5%-os oldatot kapunk. Vegetációs időben 3–5%-os oldatot ajánlott használni. Nagyobb, terebélyesebb fa esetében kb. 2 kg 19%-os szuperfoszfátot alkalmazhatunk. Ezzel a módszerrel a jövő évi termést még nem biztos, hogy befolyásoljuk, de hosszú távon segít a termőrügyek kialakulásában.

Sedliak Ilona kertészmérnök

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!