5 tipp a jó kenyér érdekében

Egyre több emberrel fordul elő, hogy hovatovább nem és nem és nem bír jó kenyeret venni a boltban. Nekik szólnak a következő tanácsok.

Fotolia

1. Legjobb dolgok a legolcsóbbak, üzeni a régi mondás. Az élet bizonyos területein talán igaz is, a kenyerekkel kapcsolatban viszont nem. El kell dönteni végleg: jó kenyeret akarunk enni, vagy olcsót. A kettő egyben nem létezik, ráadásul ami drága, az sem biztos, hogy jobb. De ne rettenjünk meg, olvassunk tovább.

 

2. Aki azzal kerülné meg a kenyérkérdést, hogy hasonló szintű olcsó kiflit fogyaszt, és bagettet meg zsömlét rág, az magával tol ki. Marie Antoinette, a francia király felesége is azzal okoskodott az éhező tömegeknek, hogy ha nem jut pénzük kenyérre, egyenek kalácsot. Aztán jól le is fejezték a forradalom hevében. Tanulság: a kenyérkérdést nem lehet megkerülni.

 

3. Ismerjük meg a kenyeret. Szerezzünk betekintést a kenyértársadalomba. Rengeteg különféle kenyérfaj tenyészik bolygónkon, mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Rá fogunk jönni, hogy a sűrűbb tésztával bíró kenyerekből nem kell három karajt magunkba tömni, hogy jóllakjunk, elég egy is, mert tartalmasabb. Hoppá. Talán nem tehetünk róla, hogy a tömegtermelés kenyéranalfabétává tett bennünket, viszont tehetünk ellene. És higgyük csak el, hogy ha a jó kenyerekre lesz igény, a hulladékszerűt meg a boltban hagyjuk, az üzletláncok is lépéseket tesznek majd a minőség felé.

 

4. Minél fehérebb, annál rosszabb. Ez ugyanúgy igaz a kenyér mellett a rizsre is. Amikor Schobert Norbi azt mondja, kerüljük a finomított szénhidrátot, ezekre gondol. Ha másban nem is, ebben legalább igaza van. Bravó, Norbi!

 

5. Szerezzünk a házhoz egy személyt, aki tud kenyeret sütni. Figyeljük csak meg, mennyire feldobja a napot, amikor kisétál a sütőből a házi kenyér. Mindenki kér belőle. Mekkora esemény! És milyen jó lett megint! Pedig ez csak a kenyér, itt volt velünk eddig is, csak nem figyeltünk oda rá.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!