5 tipp a nyugodt nyaraláshoz

Sokan rettegve indulnak nyaralni attól való félelmükben, hogy távollétükben valaki magáévá teszi a lakásukat, vagy ha azt nem is, a benne levő értékes tárgyak egy részét. Nekik adunk tippeket, hogy nyugodtan tudjanak pihenni.

Fotolia

 

1. Zárjuk be a lakást! Meg a házat. Régi módszer, de tudományosan bizonyított tény, hogy működik: egy kulcsra zárt lakásba sokkal nehezebben sétálnak be illetéktelenek, mint egy olyanba, amelyiknek az ajtaját nyitva felejti a tulajdonos. A módszer hatékonyságát fokozza, ha nem felejtjük a kulcsot a zárban. 

 

2. Írjunk levelet a betörőnek!

Hagyjunk neki üzenetet, melyben kifejtjük, melyek azok a tárgyak, amelyek hiányát adott esetben el tudnánk viselni, meg hogy melyek azok, amelyeket semmiképp se vigyen el. A betörő is ember, szóból ért ő is. Néma gyereknek meg anyja sem érti a szavát. A módszer egyéb előnye, hogy intelligens, költségtakarékos és környezetre gyakorolt hatása is elhanyagolható.

 

3. Felejtsünk érlelt sajtot az asztalon! Ez egy francia módszer, több fronton sikeresen tesztelték. Helyezzünk a lakás központi részébe egy asztalt vagy állványt, és tegyünk rá egy csomagolásától megfosztott, erőteljes íz- és illatjegyekkel bíró, mondjuk livaroti vagy egyéb normandiai típusú camembert, esetleg brie sajtot. Hagyjuk ott, és menjünk nyugodtan kirándulni. A betörő, ha bejut is, gyorsan kimenekül a szagtól. Vagy ha nem, elájul. A Párizs és London közt ingázó Faludy Györgynek sikerült anno ezzel a módszerrel leszoktatnia az ellenszenves brit vámosokat arról, hogy poggyászát újra és újra átkutassák – olyan büdös volt a sajttól a bőröndje, hogy fintorogva intettek neki: takarodj, te hülye francia sajtzabáló.

 

4. Osszuk szét vagyontárgyainkat! Fogadjuk meg a Názáreti Jézus szavait, és osszuk szét értékeinket a szegények közt. Meg fogunk lepődni, milyen könnyed, kellemes és megnyugtató érzés lemondani arról, amihez eddig görcsösen ragaszkodtunk, és nincs idegeskedés, hiszen a betörőknek nem is lesz mit ellopniuk. Értékeink egyébként is relatívak meg mulandóak, arról nem is beszélve, hogy mi is csak kölcsönkaptuk őket az világmindenségtől. Az érzést fokozza az örömszerzés, aki ugyanis megkapja, talán sokkal több hasznát veszi. Mi meg nyugodtabban nyaralunk.

 

5. Titokban maradjunk otthon! Hogy ha majd jön a betörő, jól meglepődjön. Ennek a módszernek a hátránya, hogy bár százszázalékos, a nyaralás élményeitől megfoszt minket. Na de hát valamit valamiért. Megspórolunk továbbá egy csomó pénzt, amit a következő nyaraláson elkölthetünk. És nyertünk egy évet, hogy rendesen kitaláljuk, hogyan védjük meg a lakást.