Mi a xilit vagy xilitol?

Nagyné Czirfusz Éva írása

Csomagolásán kötelező feltüntetni: élelmiszer-adalékanyag, melynek jelölése E 967; élelmiszerekben korlátozottan felhasználható; cukoralkohol, mely nagyobb mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású.

Nyírfacukor néven is ismert, de ez csupán magyar fantázianév; tehát aki nyírfacukrot vásárol, az ugyanúgy xilitet vesz, az eltérés csupán a névben van, nem magában a termékben.

Egyéni érzékenységtől függően már 10-20 g-os (2-3 teáskanál) egyszeri bevitele is hasi görcsöket, gázképződést és hasmenést okozhat. Hozzá lehet szokni, ilyenkor a tolerálható dózis megnő. Cukorbetegek csak korlátozott mennyiségben fogyaszthatják, több étkezésre elosztva, legfeljebb napi 30-50 g határig. Kutyáknak nem adható – súlyos vércukorszint-csökkenést és azonnali kezelés híján elhullást okoz.

A xilit szénhidrát, amely kis mennyiségben az emberi szervezetben s több zöldségben, gyümölcsben is megtalálható, azonban az ezekből történő kivonása nem gazdaságos. A fogyasztó megtévesztése, ha a kereskedelemben kapható iparilag előállított xilitet természetes cukorként tüntetik fel – ezt a hatóságok szigorúan büntetik. A kereskedelemben kapható xilit ipari méretű gyártása ún. xilózból történik, amelyet leggyakrabban kukoricaszárból, nyírfa-, bükkfaforgácsból némi mechanikai feldolgozás és vegyszeres kezelés után gombák, baktériumok elegye állít elő, s vegyi tisztítással hozzák fogyasztható formába.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!