Babaápolás nyáron

A nyári melegben a babák bőrének ápolásához több odafigyelés szükséges. A hajlatokban igen gyakori a kipirulás, főleg az újszülötteknél és a dundibb babáknál. 

Mit tehetünk ellene?

Ugyanazt, mint a bőr kipirulásakor. Többször kell fürdetni, ügyelni kell a bőr megszárítására. Lehet hintőporozni és antiszeptikus krémmel kenni. Ha mindezek ellenére 1–2 nap alatt nem javul, vagy egyre csúnyább lesz, esetleg terjed, meg kell mutatni orvosnak, hiszen lehetséges, hogy felülfertőződött, vagy talán mégis valamilyen allergiás bőrreakció. Az allergiás bőrelváltozások nagyon sokfélék, és sajnos, sok más kiütést utánozhatnak.

Ez jelentkezhet a nyakon, hónaljtájékon, ujjközökben és a pelenkás területeken is.

Minden fürdéskor ellenőrizni kell, hogy nincs-e valahol kipállva, mert könnyen begombásodhat. Hasznos lehet, ha nagy melegben többször fürdetünk, és ügyelünk arra, hogy a problémás terület ne maradjon nedves. Babahintőport lehet rá használni, de ügyelni kell, hogy ne csomósodjon össze, mert ez is kidörzsölheti a bőrt.

A nagyon piros részt antiszeptikus krémmel is be lehet vékonyan (!) kenni.

A másik gyakori jelenség a bőrön a melegkiütés. Nemcsak babáknál, hanem nagyobb gyerekeknél, sőt érzékeny bőrű felnőtteknél is jelentkezhet. Ártalmatlan jelenség, de bosszantó lehet, nemcsak a látvány miatt, hanem azért is, mert általában viszket (főleg ha izzadság kerül rá). A kiütés gombostűfejnyi, néha piros udvarral, és van olyan is, amelyiknek sárga a közepe. Nem szabad kinyomkodni, mert felülfertőződhet (a kaparászásával is előidézhető fertőződés). Általában a hát felső részén, a mellkason, a nyakon, a pelenka derekánál, a hajlatokban jelenik meg, de néha a hajas fejbőrön és az arcon is.

(csaladfeszek.hu)